Solucions urgents per poder accedir a l’habitatge

Autor: EDITORIAL
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 19 de Juliol de 2023

Les solucions per a la problemàtica de l’habitatge són urgents. Ho va dir ahir Progressistes-SDP i ho diu la població des de fa ja bastants mesos. Trobar una solució entre tots els partits és urgent per evitar que la gent marxi del país o visqui en situacions precàries.

Encara que alguns no ho volen veure, hi ha gent que està marxant del país perquè no poden pagar-se un pis. I els que es queden estan molt preocupats pels preus dels lloguers. El darrer Observatori ja va posar sobre la taula les xifres. Un 67% de la població està preocupada per aquest tema. I no és per menys tenint en compte que és molt difícil trobar un habitatge a la capital per menys de 1.000 euros (si és que se’n troba encara algun per aquest preu). Alguns propietaris encara es neguen a aquesta inflació i els tenen a uns preus una mica més raonables, però la gran majoria apugen els preus sense parar.

La ciutadania se sent abandonada i no és per menys tenint en compte que no s’està fent gaire cosa per a frenar-ho. Crear habitatge social ajudarà, per descomptat, però el problema és ara i el cert és que ara no hi ha cap solució damunt la taula.

SDP veu la solució en la regulació dels preus dels lloguers i, arribats al punt on estem i, tot i pensar que els propietaris tenen dret a posar els pisos al preu que considerin, potser l’opció plantejada no és tan desbaratada. Sobretot perquè no tots els propietaris apugen els preus de manera moderada; alguns ho fan en un 15% o més quan s’ha de renovar i això és molt perquè els sous no estan pujant al mateix ritme que els pisos.

Solucions ja i no temporals és el que necessita Andorra si no vol acabar convertint-se, tot i que a menor escala en països com Mònaco on és impossible viure.