SDP veu “urgent” assolir un pacte d’estat per l’habitatge

Autor: MERITXELL PRAT
Font: BONDIA
Publicat el: 19 de Juliol de 2023

Progressistes-SDP considera “urgent” que es tiri endavant un pacte d’estat per mirar de trobar solucions a la problemàtica de l’habitatge. Ho han deixat clar avui el president de la formació, Josep Roig, i la integrant de la comissió política nacional (CPN) Marian Sanchiz, en una roda de premsa en què han qualificat “d’ineficaces” i “elitistes” les polítiques dutes a termes per Demòcrates i han reiterat la necessitat de mantenir la congelació dels preus dels lloguers, alhora que han reclamat que es regulin.

Sanchiz ha qualificat de “gravíssim” el problema que hi ha actualment en aquest àmbit, i s’han recordat les xifres del darrer Observatori presentat per l’AR+I, que situa en el 67,3% el percentatge de població preocupada pel preu dels pisos. “És un problema complex i no vol una mesura aïllada”, ha assegurat Sanchiz, que ha apuntar que la situació mereix “que tots els actors es posin d’acord per fer-hi front”. “Necessitem respostes immediates”, han assegurat, reclamant una solució “global” que també tingui en compte el creixement de la població, l’urbanisme i l’impacte mediambiental.

Tot plegat creuen que caldria materialitzar-ho en un pacte d’estat que veuen “urgent”. De fet, Roig ha arribat a dir que malgrat que el pacte polític per l’acord d’associació “és una prioritat, el de l’habitatge potser ho és més”.

De la mateixa manera han demanat que es mantingui la congelació de les rendes i les pròrrogues forçoses, ja que amb l’anunci fet per la ministra Conxita Marsol que el 2024 aquesta situació canviarà “s’ha espantat moltíssim la ciutadania i molta gent es veu havent d’abandonar casa seva”.

Roig ha lamentat que el Govern hagi actuat de manera “reactiva” i no “proactiva”, que ha comportat actuacions sens previsió.

Així, per fer un abordament global de la situació han demanat regular els preus dels lloguers establint un índex de referència, aplicar topalls i un sistema de taxes que beneficiï o penalitzi en funció de si el preu està per sobre o per sota de l’índex, elaborar un pla nacional de construcció d’habitatge social que doni cabuda a les diferents necessitats existents, crear el registre de la propietat, més ajuts per renovar pisos antics, permetre la cessió econòmica a 0 si els habitatges que es construeixen es destinen a lloguer assequible, ser més estricte amb l’impost als pisos buits i adoptar mesures per a un creixement urbanístic sostenible.