A dos dies d’acabar la campanya electoral, el cap de llista de PS SDP+, Pere López, va apujar un grau l’aposta per aglutinar el vot útil en les eleccions del pròxim diumenge 2 d’abril. I ho va fer apuntant directament cap “a les noves formacions” que concorren en aquests comicis –pensava en Concòrdia?– i que segons va alertar, votar-les comporta el risc de donar “continuïtat a DA”. Una advertència acompanyada de la presentació d’una realitat catastrofista amb la qual busquen convèncer que són la millor alternativa per reflotar el país i aportar prosperitat a totes les capes de la societat.
López, que va intervenir davant d’un centenar de persones en la reunió de poble celebrada ahir al vespre a Andorra la Vella, i que va servir com a acte de cloenda de campanya, va parlar del “risc” de votar aquests partits “que moltes vegades no sabem massa bé què proposen”, ja que segons va argumentar “el seu programa evoluciona, improvisen, ens copien coses i no tenen les coses massa clares”. El candidat socialdemòcrata va deixar clar que “no només hem d’apel·lar al vot útil, també hem d’explicar que votar aquestes llistes, a part que el seu projecte està una mica per madurar, pot portar la continuïtat de DA, i això és el que segur que no vol una gran majoria”.
El cap de llista de PS SDP+ es va mostrar optimista de cara als resultats electorals. “Percebo un ànim molt positiu, la gent amb qui parlo, que és molt realista a l’hora de fer prediccions, ens diuen que anem bé, aquí i a altres parròquies”, va exposar, per defensar que cada cop hi ha més persones que “veuen on ha portat el model de DA i Liberals, que ha convertit l’habitatge en un producte d’especulació i inversió”.
De fet, va afirmar que la conversió del Principat en un “país de rics, de residències secundàries i de residents passius” ha estat “absolutament voluntari, ha estat el seu projecte polític”. Per tot plegat considera que a DA “no poden ni defensar el país que estan deixant” i per això acusen el govern socialdemòcrata del 2009 al 2011 “de ser l’origen de tots els mals”. Segons López aquesta és la “mostra més gran d’impotència d’algú que ha governat amb majoria absoluta durant 12 anys”. “Estan desesperats, estan nerviosos perquè saben que només nosaltres podem guanyar”, va insistir, reiterant que “aquestes eleccions van de continuïtat o de canvi, o DA o nosaltres”.
També la intervenció dels candidats de la llista territorial de la capital va anar en la mateixa línia. La número 2 de la parroquial, Marian Sanchiz, va qualificar les propostes de “cinema fantàstic” i va recriminar que durant 4 anys l’Executiu de DA “no ha fet res”, assenyalant que “la senyora Marsol va descobrir la setmana passada que hi ha pensions de vergonya”.
De la mateixa manera va assegurar que la candidatura demòcrata és la de la “desconfiança” i els va acusar de viure “en una bombolla d’autocomplaença” i de desconèixer els problemes reals d’Andorra. “Prometre que faràs allò que ja vas prometre fa quatre anys és un insult a la intel·ligència dels ciutadans i una manca de respecte al país”, va etzibar per tancar la seva intervenció.
De la seva banda, el número 1 de la territorial, Joaquim Miró, va destacar que “aquest desastre no és culpa nostra”, i va recordar que ni s’ha apujat el salari mínim fins a l’equivalent al 60% del mitjà, ni es van frenar els lloguers ni es van fer bé els increments salarials, per acabar concloent que després d’aquests 12 anys de govern demòcrata “no vivim millor”. Per aquest motiu va demanar “un últim esforç” per poder fer “d’aquest paí un lloc millor per viure i on intentarem no deixar ningú enrere”.
El míting va comptar també amb la veu de dos joves, la del número 4 de la llista nacional, Pere Baró, i la de la número 5, Laia Moliné. Tots dos van exposar les dificultats amb què es troben per emprendre, per independitzar-se o poder formar una família. “Gràcies a com han deixat el país hem de triar entre menjar o pagar el lloguer”, va exposar Moliné. Baró també va ser contundent: “no saben fer polítiques socials però tampoc econòmiques. Han enfonsat Andorra i si seguim així patirem de veritat”.
Proposta d’un pla de mobilitat nacional i revisió de totes les línies d’autobús
El número 4 de la llista nacional de PS SDP+ va presentar ahir les propostes sobre mobilitat i transport públic de la formació, exposant la voluntat de redactar un pla de mobilitat nacional i revisar totes les concessions de línies d’autobús, tant les nacionals com el bus lliure i el bus escolar. “Revisarem les línies, en desdoblarem i mirarem el nombre d’autobusos i els serveis que hi ha”, va assegurar, ja que es considera que ara no funcionen prou bé. A més, també volen fer plans de “mobilitat sostenible” per trobar “altres maneres” de fer els desplaçaments interns sense cotxe i anant més enllà de l’autobús. Així, es volen estudiar altres alternatives tant per al transport intern com l’extern. En el cas de l’extern ho volen tenir en compte en el marc de la negociació de l’acord d’associació, mentre que a nivell intern estudiaran opcions com “el tramvia o el metro aeri”.