“Qualsevol que es miri una mica el procés de l’heliport, no l’aprovaria”: Entrevista a Pere Lopez

Autor: LÍDIA RAVENTÓS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 30 de Març de 2023

Pere López encapçala per tercer cop la candidatura socialdemòcrata en unes eleccions, aquest cop de la mà de SDP i amb pactes amb partits parroquials a Encamp i Ordino, amb la voluntat d’unir forces i desbancar DA del poder.


Aquesta és l’última oportunitat electoral de Pere López?
A través de l’aliança socialdemòcrata i de la suma que hem aconseguit a altres parròquies, i donat el pèssim balanç dels quatre anys de legislatura, creiem que estem davant d’una oportunitat històrica per a un canvi.

I si el resultat no és l’esperat?
Si no ho és, evidentment s’analitzarà i s’extrauran les conclusions que calgui, però la sensació de campanya és que aquesta oportunitat històrica està més a prop que mai de fer-se realitat.

De cara a un escenari postelectoral que requereixi pactes, quines opcions té PS SDP +? Podria pactar amb Concòrdia?
PS SDP + està pel canvi. Els partits que formen part de la coalició governamental porten una aposta continuista i ara cal veure si estan pel canvi o no les forces polítiques noves. Ara mateix apostar per aquestes forces té cert marge de risc perquè no estan sent clares amb relació al que faran després de les eleccions. Cadascú ha d’explicar si està pel canvi o no i alguns estan defugint de fer-ho.

Creu que Concòrdia restarà vots a l’aliança PS SDP +?
Molts dels integrants de Concòrdia són literalment fills de militants de DA. Evidentment a Sant Julià, però també a Escaldes. De l’enquesta de l’ARI es pot extreure que el vot de DA se’n va més cap a Concòrdia que no pas el vot del PS. I queda bastant clar que, tot i que s’hi ha insistit, Concòrdia no està disposat a dir que no investirà el senyor Espot.

El pacte a Ordino s’entendrà malgrat la distància ideològica entre el PS i X’Ordino?
Les eleccions a Ordino tenen una conjuntura particular perquè són un plebiscit sobre Grifols. És evident, clar i notori que el principal punt d’unió és l’oposició a la concreció del projecte de Grifols.

Si el referèndum sobre l’acord amb la UE es fes aquest any, el resultat seria negatiu?
La meva percepció és que tal com estan les coses amb relació a la lliure circulació de persones, als dubtes del sector financer, els dels col·legis professionals, la manca dels estudis d’impacte i la manera com s’ha portat la negociació, ara mateix malauradament el resultat seria que no. És una absoluta temeritat el compromís que ha pres el Govern de voler concloure la negociació com a molt a l’octubre o novembre.

Durant la campanya han explicat les seves mesures sobre habitatge, però què canviaria si fossin vostès els que governessin?
Per nosaltres són clau aquests 4.000 habitatges a preu assequible que volen tirar endavant, però si em demana un resum el que per mi és molt clar és que l’actual Govern ha convertit l’habitatge en un producte d’inversió i nosaltres volem convertir-lo en un dret de les persones que viuen i treballen al nostre país.

Se’ls ha titllat de ser el partit que vol apujar impostos.
El que volem és augmentar la recaptació, perquè si no, no és creïble el nostre programa polític i no podríem tirar endavant les propostes sobre pensions, família, habitatge… D’algun lloc s’han de treure els diners i hi ha dues maneres de fer-ho: una igual per a tothom reduint els salaris de tots els treballadors i els autònoms amb l’increment de les cotitzacions o bé la que proposem nosaltres, per la via fiscal, amb la qual els que més tenen més paguen.

El projecte de l’heliport ha sigut molt polèmic. Tirarà endavant?
Si governem nosaltres l’heliport de la Caubella no tirarà endavant de cap de les maneres. És un projecte que respon a determinats criteris, però en cap cas a l’interès general. Proposem l’emplaçament a la Borda Vidal, que considerem que és més encertat i que no presenta totes les dificultats que té la Caubella. Qualsevol que s’ho miri una mica a fons i vegi tot el que ha passat amb el procés de licitació no l’aprovaria.

La despenalització de l’avortament ara genera consens, és el moment de tirar-la endavant?
Hauria pogut ser el moment al final d’aquesta legislatura, perquè vam crear una comissió i tots hi estàvem d’acord, però no sabem què va passar perquè DA no ho fes. Si no s’ha volgut fer quan estàvem d’acord, ara a mi em sembla un exemple més d’una proposta electoral. Les persones que vulguin que es despenalitzi ens han de fer confiança a nosaltres.