Com la llei d’immigració pot frenar l’arribada d’estudiants a la futura residència universitària

Autor: ESTER PONS
Font: ALTAVEU
Publicat el: 24 de Març de 2023

No eren gaires, però tenien ganes de participar. Grosso modo una desena de persones, entre personal de la Universitat i estudiants, han escoltat les propostes de la candidatura del PS SDP + sobre ensenyament superior, però ha estat molt més interessant els neguits que han posat sobre la taula que no pas els discursos polítics.

Gairebé tota la xerrada, que ha durat més o menys una hora, ha girat al voltant d’una qüestió: “Volem atraure estudiants de fora però en matèria d’immigració els posem les coses tan difícil que alguns es fan enrere” ha explicat un dels assistents i ha afegit que “la residència que es vol fer a la parròquia no l’omplirem si no els facilitem que puguin venir al país”.

La realitat és que cada vegada hi ha més estudiants no residents que venen a estudiar a la Universitat d’Andorra, però les lleis d’immigració suposen un bloqueig al creixement segons els assistents a l’acte que han demanat als socialdemòcrates que si governen facin alguna cosa per canviar-ho. Susanna Vela, que ocupa el tercer lloc a la llista Nacional, s’hi ha compromès.

Algunes de les dificultats que s’ha posat de manifest passen per l’aval que necessiten acreditar els estudiants estrangers no residents per valor a 10 mesos del salari mínim, és a dir prop de 13.000 euros segons s’han queixat alguns afectats; tanmateix, quan són aquí no poden treballar de qualsevol cosa, només 20 hores setmanals i en feines relacionades en el seu àmbit d’estudi. 

Per acabar-ho d’adobar, un cop acaben els estudis no es poden quedar a treballar al país directament sinó que han de tramitar el permís de residència i treball. Vela ha assegurat que això demostra “la poca comunicació entre ministeris” i ha afegit que “si Ensenyament Superior era coneixedor de la situació hauria d’haver-ne parlat amb Interior per buscar-hi una solució”.

D’altra banda, també s’ha parlat de la futura ampliació del centre amb més espais que s’ubicaran a l’antiga Fàbrica Reig. Els assistents s’han mostrat satisfets de poder disposar de més espais per créixer, però alhora han demanat que això es tradueixi “amb uns pressupostos que acompanyin aquest creixement” perquè diuen “cal poder pagar les despeses de manteniment, més professors i els mitjans necessaris”. En definitiva demanen que s’intenti equiparar la inversió per estudiant que hi ha als països de l’entorn, ja que ara estan molt per sota.

Totes les demandes les han escoltat amb atenció Susanna Vela acompanyada de Pere Baró, també candidat de la llista Nacional i Josep Roig, candidat de la territorial de Sant Julià de Lòria. Per la seva banda han estat d’acord en el fet que cal creure més en el potencial de la Universitat, però han recordat que tot això s’ha de pagar i ara mateix no hi ha diners “perquè tenim un sistema impositiu poc desenvolupat”, ha apuntat Vela que ha tornat a insistir en la proposta fiscal socialdemòcrata que és la base per poder invertir en més polítiques públiques.

Per la seva banda PS SDP + proposen augmentar l’oferta d’ensenyament superior a partir de mecanismes de col·laboració amb l’empresa privada i aposten per Agència de Recerca pública que ordeni i coordini tota la recerca que es fa ara mateix. Vela assegura tenir la sensació que es fan coses molt interessants, “però de manera descoordinada i no arriba al nostre sistema econòmic”. Pensant ja més en els estudiants també preveuen revisar tot el sistema de beques i ajudes com per exemple la beca salari per “actualitzar-la a la situació econòmica actual”.

La Universitat d’Andorra cedeix durant la campanya una sala a totes les formacions que hi concorren per mantenir una trobada amb el personal i els estudiants que hi vulguin assistir. Aquesta és la primera trobada que han mantingut amb un partit polític. Demòcrates, Acció i Liberals ja han confirmat que també hi aniran.