El cap de llista de PS-SDP, Pere López, va explicar ahir que en cas de governar es dona un termini màxim de dos anys per “procedir a la publicació de totes les dades que tinguem amb relació als pisos buits”, amb la voluntat “d’identificar bona part dels propietaris” d’aquests immobles i forçar-los a regularitzar la seva situació. “És una mesura valenta que té com a objectiu directe forçar la regularització d’aquests pisos per part d’aquestes persones que si surt publicat el seu nom poden arribar a tenir un problema amb la seva administració tributària”, va indicar, afegint que “en tot cas aquest no és el nostre problema, la nostra tasca és impulsar que els habitatges buits surtin al mercat”.
Per això, López va afirmar que cal impulsar el registre de la propietat i obligar, per llei, totes les administracions implicades –CASS, comuns, FEDA, Andorra Telecom…– a facilitar les dades a l’Institut Nacional de l’Habitatge, que volen reconvertir en l’Observatori de l’Habitatge. “Aquestes dades no necessàriament ens diran el nom de tots els propietaris, però sí que faran moure les coses i sortirem de la situació d’impàs en la qual que ens trobem”, va considerar el socialdemòcrata.
Aquesta és una de les mesures que proposa l’aliança socialdemòcrata per solucionar el problema de l’habitatge, però no l’única. Entre d’altres, López va explicar que es comprometen a treure al mercat entre 3.000 i 4.000 habitatges a preu assequible en cinc anys sense que necessàriament hagin de ser de titularitat pública. “Definim habitatge a preu assequible com aquell que representa entre un 30% i un 35% dels ingressos familiars, i per això cal crear també un índex de preus de referència a partir de les dades de les pensions i dels salaris del país i en funció de les tipologies dels immobles”, va detallar.
Per aconseguir-ho, PS-SDP proposa diverses actuacions, entre les quals invertir en quatre anys 80 milions d’euros en habitatge de titularitat pública i utilitzar les cessions obligatòries dels comuns per a aquest tipus de pisos. També proposen formules de concertació publicoprivada, sempre que l’oferta estigui dins de l’índex de preus de referència i que sigui obligatori destinar entre el 10% i el 20% de les noves promocions a pisos a preu assequible, ja sigui directament amb immobles o econòmicament. També aposten per la rehabilitació d’habitatges per adaptar els pisos ja existents a la demanda i no construir més.
Així mateix, volen crear una societat pública que gestioni lloguers a preu assequible amb fórmules flexibles que puguin ser interessants per als propietaris i un paquet de mesures fiscals per incentivar que vulguin posar els pisos al mercat de lloguer sempre sota l’índex de preu de referència, segons va explicar López.