PS-SDP proposa finançar el sistema sanitari “via impostos”

Autor: MERITXELL PRAT
Font: BONDIA
Publicat el: 22 de Març de 2023

La número 2 de la llista nacional de PS SDP+, Judith Salazar, va esbossar ahir les línies bàsiques que la candidatura proposa sobre salaris i pensions. I com ja han anat defensant des de fa temps, Salazar va insistir que “calen reformes” per fer sostenible el sistema de pensions, entre les quals “traslladar punts de la branca general a la de pensions i començar a parlar de finançar la sanitat pública via impostos que és el que té tota la lògica”.

La candidata va criticar que quan es parli de números se sigui “tendenciós” i va rebutjar el fet que es parli de “col·lapse”, ja que al seu entendre hi ha marge per evitar la fallida del sistema. “Tenim un bon sistema, però calen reformes i replantejar coses com a país”, va dir, preguntant-se si té sentit que “treballadors i patronal siguin els que sostenen la sanitat pública via cotitzacions socials”.

També va defensar un “canvi de rumb en les polítiques laborals i en la CASS” i en la qüestió dels salaris va tornar a posar sobre la taula que cal “girar com un mitjó” les polítiques laborals “i adaptar-nos als temps que marca Europa i que desenvolupen els països mitjanament civilitzats”.

Així, proposen “adequar-nos als requeriments de la Carta Social Europea” i per tant, augmentar el salari mínim fins a arribar al 60% del salari mitjà. A més, “fruit de la negociació col·lectiva”, es vol aplicar una política “d’ajustament de salaris per sobre del salari mínim”, ja que com va posar en evidència “viure a Andorra cada vegada és més car i el cost de la vida ha augmentat exponencialment en relació amb els salaris i les pensions”.

PS-SDP promourà l’esport de base com a factor de cohesió social

La coalició PS SDP+ promourà l’esport de base com a factor de cohesió social i dinamització econòmica. Ho ha explicat el segon suplent de la territorial de Sant Julià de Lòria, Marc Ferré, recordant tot el que aportava el malauradament desaparegut Club Esportiu Sant Julià, referent del futbol sala amb equips a totes les categories de base.

“Amb la pèrdua d’aquest club es va perdre també un eix de cohesió social a la nostra parròquia”, ha afirmat, afegint que era “un pol generador de sentiment de pertinença per a molts joves lauredians”. Més enllà, amb la celebració dels diferents partits es generaven un seguit de sinergies amb els comerços de la parròquia, igual que passa amb altres esdeveniments esportius. “Entenem que la celebració d’esdeveniments esportius és un reclam molt positiu i contribueix a donar força i vida a la parròquia”, ha manifestat Ferré.

És per aquests motius que des de l’aliança socialdemòcrata es vol incidir en la política esportiva d’àmbit nacional i convertir Sant Julià en un dels referents esportius del país, com ja ho havia estat amb el futbol sala, per a l’esquí de fons, el ciclisme, les curses de muntanya, la pesca esportiva o el trial.

PS + Agrupament encampadà vol ampliar el museu de l’automòbil

La candidatura de PS+Agrupament Encampadà ha reivindicat avui el patrimoni cultural de la parròquia demanant posar-lo en valor. Així per exemple, la primera suplent de la llista, Maria Alaminos, ha assenyalat la necessitat de recuperar el projecte d’ampliació del Museu Nacional de l’Automòbil i d’obrir les portes de Ràdio Andorra a qui vulgui visitar-la.

“La cultura és un gran tret d’identitat i la parròquia d’Encamp és afortunada en equipaments i patrimoni cultural”, ha afirmat Alaminos, tot enumerant diversos exemples: el conjunt de les Bons, Santa Eulàlia, Sant Miquel, Casa Cristo, l’Hotel Rosaleda… Però considera que hi ha equipaments que cal revalorar, i un d’ells és el Museu Nacional de l’Automòbil, que ha quedat petit per a la seva mostra. És per això que des de la candidatura de PS + Agrupament Encampadà s’aposta per recuperar l’antic projecte d’ampliació de la instal·lació i buscar-li un nou emplaçament a la parròquia per tal de “posar-lo al centre del turisme encampadà i sentir-nos orgullosos de la mostra que tenim”.

En la mateixa línia, la candidata socialdemòcrata ha manifestat que “és gairebé un pecat cultural” que Ràdio Andorra no tingui una explotació turística. “És un gran baluard històric que hauríem de poder gaudir”, va sentenciar Alaminos, recordant la seva importància tant com a emissora com pel seu paper en la història europea, de guerra i postguerra.