“Cal revisar a fons les condicions d’impacte ambiental i tot el procés d’adjudicació de l’heliport”: Entrevista a Michel Moliné

Autor: ALBERT SANJUAN
Font: ALTAVEU
Publicat el: 21 de Març de 2023

Informàtic de professió, ha estat més de 44 anys al departament d’Informàtica de Govern i va ser un dels encarregats d’implantar Internet al país. Ha estat vinculat al món de la política militant a Nova Democràcia, al PS i a SDP. Encapçala la llista de PS SDP+ i té clar que les propostes sobre l’heliport i el vial seran claus per decidir la victòria a la territorial.

Què pot aportar a la seva parròquia des del Consell General?

El nostre objectiu és que les massanenques i els massanencs gaudeixin del progrés social i econòmic amb igualtat de condicions que la resta d’andorrans i puguin tenir una millor qualitat de vida. És per això que la nostra presència al Consell General suposarà impulsar aquesta necessitat a nivell nacional.

Què considera que farà decidir els resultats de la seva territorial?

Considerem que el temes cabdals i que faran decidir els resultats de la nostra territorial van directament vinculats a les propostes sobre el vial de la Massana i l’heliport de la Caubella.

Trenta anys després d’aprovar la Constitució, s’ha de mantenir l’actual sistema electoral amb 14 consellers elegits, amb 2 representants per parròquia, o s’ha d’anar cap a una única llista general?

Considerem que cal un canvi en l’actual sistema electoral per fer-lo més proporcional i anar cap a una llista nacional pel conjunt de 28 consellers generals. No estem en contra de mantenir les representació territorials, però cal repensar-los per tal que no vagin en detriment de la representativitat de la població.

A nivell d’habitatge, quines mesures proposeu per solucionar la problemàtica des de la seva parròquia?

La problemàtica de l’habitatge, malauradament, és un tema que s’ha de tractar, sobretot, a nivell nacional, però que té en comú amb les parròquies la manca de planificació i una mala gestió per part de les administracions públiques. Un exemple a la nostra parròquia és el macroprojecte immobiliari que es preveu construir a Arinsal i que no podem compartir pel seu gran impacte mediambiental i circulatori, entre altres. Per assolir els objectius necessaris per resoldre la problemàtica de l’habitatge cal fragmentar el mercat, evitar el comportament d’un únic mercat lliure que dispari els preus, entre d’altres actuacions, però fetes sempre des de la transparència i la bona gestió de les dades.

Poder adquisitiu: quines mesures proposen?

Des de PS SDP + contribuirem amb diverses mesures a la recuperació del poder adquisitiu de la nostra ciutadania, que passa principalment per solucionar el problema de l’habitatge amb lloguers a preu assequible. Així mateix, entre d’altres mesures que podeu trobar al nostre programa electoral, hi ha la de rebaixa l’IGI al 0% pel que fa alimentació i productes bàsics.

L’acostament a Europa s’ha fet de la forma correcta?

No. Està clar que les negociacions no s’han fet de la manera correcta quan la majoria de la població mostra certa por a aquest acord. Nosaltres, a nivell nacional, volem potenciar tota la transparència i explicar com cal aquest Acord d’Associació amb la Unió Europea precisament per evitar que es generin aquests dubtes entre la nostra població.

Com podem millorar el transport públic segregat dins d’Andorra? I per les connexions internacionals?

Per a les internacionals creiem que és indispensable establir negociacions per el ferrocarril. A nivell nacional augmentant la freqüència de les línies de transport públic.

Quines mesures s’han d’aplicar al sistema de pensions per fer-lo sostenible?

Apostem per apujar els sous, pel traspàs de cotització de l’actual branca de malaltia i de la branca de jubilació que considerem que ha d’anar a càrrec del pressupost de l’Estat i de gestionar millor el capital de la vellesa.

Com es pot potenciar el turisme i el comerç (a la parròquia i al país) al mateix temps que es fa sostenible?

La nostra aposta és la diversificació de les activitats i sempre potenciant un turisme que aposti per la sostenibilitat i l’ecologia, i que eviti al màxim la massificació.

Si surt elegit, i per mantenir el contacte amb la ciutadania, preveu instaurar algun mecanisme de relació amb la població? (oficina de representació, horari d’atenció públic…)

Si. El nostre objectiu és fer de la Massana una parròquia per viure amb qualitat de vida, agradable, atractiva i amb uns serveis públics de qualitat a l’abast de la ciutadania i per això la nostra finalitat és la de vetllar per les necessitats de la nostra població i resoldre les seves demandes. Per tant considerem que cal establir mecanismes de relació amb la població que siguin de “tu a tu” i que ens permetin rebre les seves queixes i preocupacions per tal de trobar les solucions pertinents.

Heliport a la Caubella, sí o no?

No. Cal revisar a fons les condicions aeronàutiques i d’impacte ambiental i tot el procés d’adjudicació de l’heliport de la Caubella, abans de, si és el cas, tirar endavant el projecte. Recordem que és un projecte amb un pressupost 7 vegades més alt que l’inicial, amb un mal ús del diner públic, que s’ha fet sense cap transparència i que ni tant sols s’ha consultat amb les massanenques i els massanencs.

La constitució de SETAP365 resol un problema a EMAP o resta sobirania a la Massana?

Creiem que la constitució de SETAP365 és un tema de caire comunal. De totes maneres, considerem que, si es compleix amb la legislació vigent, és una ampliació que pot ser beneficiosa per a la Massana i amb la qual hi podríem estar d’acord.

Desviació de la Massana: ha de passar per davant del vial lauredià o són compatibles?

Són compatibles. si tenim unes bones vies d’entrada a Andorra tindrem més pressupost per realitzar un millor vial a la Massana, però no estan condicionats l’un amb l’altre. És per això que ens fixem com a prioritat la inversió d’obra pública el desviament de la Massana, repensant el projecte proposat pel Govern l’any 2000.

EL MICHEL MOLINÉ MÉS ÍNTIM

Quants idiomes parla?

Cuatre: català, castellà, anglès i francès.

A quina hora es desperta?

A les 6 hores.

Té alguna mascota?

No.

La xarxa social que més utilitza?

Facebook.

Què han après dels seus pares?

A ser honest.

Quina va ser la seva primera feina?

Venedor en una botiga de càmping i esports.

Un referent polític?

François Mitterand.

Un escriptor o llibre preferit?

Albert Camus.

Sèrie o pel·lícula preferida?

Los intocables.

Si pogués canviar una cosa del món, què canviaria?

La misèria.

Quin consell li donaria al seu jo adolescent?

“Keep pushing”.

Quina és l’última vegada que ha plorat?

Fa uns anys.

Una activitat que fa al seu temps lliure?

Motociclisme.

Fa esport? Què practica?

Caminar.

Un pla per gaudir d’Andorra en un cap de setmana?

Volta als Ports amb motocicleta.

Manta i peli o prendre alguna cosa amb els amics?

Prendre alguna cosa amb amics.

Amb quin candidat aniria de cap de setmana?

Amb el Pancho Lizama.

El seu cotxe és dièsel, elèctric, híbrid o benzina?

Dièsel i híbrid.

Sabria dir quin és el preu d’una barra de pa?

3,54 euros la barra de quilo.

Qui fa la compra a casa seva?

Jo.

Quant es gasta en la compra d’una setmana?

Em gasto 100 euros.