Bartumeu recomana evitar la precipitació en negociar a Europa

Autor: JOAN JIMÉNEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 10 de Març de 2023

Ahir a la nit, la coalició PS SDP + va organitzar un acte multitudinari amb la ponència de l’ex-cap de govern, Jaume Bartumeu. L’objecte central del diàleg entre Bartumeu i Albert Roig, moderador de l’esdeveniment, era l’estat de les negociacions actuals de l’acord d’associació entre la Unió Europea i Andorra. L’excap de govern va declarar que està a favor de les negociacions amb la institució europea, i considera de gran necessitat l’assoliment d’un acord que vinculi el país amb l’organisme continental.

Tot i així, Bartumeu no consta d’una visió optimista de l’estat actual de les negociacions i preveu un tractat final que no només no aporti grans beneficis pel principat, sinó que acabar les negociacions i tancar aquest acord a finals d’aquest mateix 2023 com està previst, suposaria unes condicions molt desfavorables per Andorra.

Per tant, Bartumeu recomana fugir de precipitacions i aturar les negociacions per tal d’establir una dinàmica de treball transversal que ocupi totes les forces polítiques, però que també afegeixi els agents econòmics, professionals i socials. Aquesta és l’única fórmula d’èxit que pot portar el país a assolir aquest bon acord d’associació, imprescindible, pel futur d’Andorra.

Jaume Bartumeu va respondre a la primera pregunta, que venia referida a si la necessitat d’aquest acord és prou escaient, que la qüestió de realitzar un tractat amb la Unió Europea és «indispensable, però crec que en el què han d’insistir els dirigents del país és un bon acord» d’associació.

El líder progressista va recalcar que aquesta necessitat prové de molts aspectes, destacant, per exemple, un dels avantatges que ha de portar l’acord és que els nostres joves, estudiants i empresaris puguin sense les traves derivades de ser d’un país tercer, tot recalcant, «que Brussel·les no fa vestits a mida», però encara queda un marge de maniobra.

Bartumeu va apuntar, en unes declaracions prèvies a l’acte, que Brussel·les ja està exigint el compliment de les quatre llibertats «amb el Non-Paper que el Govern ha dissimulat entre el 16 de desembre que el tenia i el dia 12 de gener, que el va començar a donar al sector assegurador, al sector bancari i al sector financer».

L’ex-cap de govern va afirmar que «en 9 mesos, no pot haver-hi un bon acord». El líder progressista va declarar que «si es fa de presa, es farà malament, ja que es va forçar el calendari de la negociació, pretenen que això s’ha de fer, sí o sí, en 9 mesos, no ens assembla ni assenyat ni raonable… i és que s’ha de negociar d’acord ambl Tractat de la Unió Europea, Article 8, Declaració 3a, que és que es tinguin en compte les especificitats importants i situacions específiques de la realitat andorrana».

Respecte a l’efecte que pogués tenir la futura presidència europea per part d’Espanya, Bartumeu va declarar que «pot ajudar a algú amb desig de fer-se una fotografia, però no em sembla que sigui un tema intranscendent».

Bartumeu va especificar que només es pot arribar a un bon acord amb Brussel·les si «tenim bons negociadors, acceptarà les nostres especificitats, ja que és el que diu el tractat de Lisboa a l’article 8». Tot seguit, en veure’s preguntat pels negociadors actuals per part de la premsa, també va mencionar que els actuals interlocutors andorrans amb la Unió Europea «necessiten millorar», especificant que, «necessiten negociar amb una mica de coneixement de causa», declarava Bartumeu.

L’acte va omplir la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra La Vella, on es varen necessitar més cadires, a causa de la multitud de gent que desitjava escoltar al ponent, Jaume Bartumeu.