PS SDP + amb els sindicats hospitalaris per a millorar el SAAS

Autor: JOAN JIMÉNEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Març de 2023

L ‘aliança socialdemòcrata i progressista s’ha reunit aquesta mateixa setmana amb els representants sindicals de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, on el candidat a cap de govern de la coalició, Pere López, juntament amb la número 6 de la llista nacional, Maria Carmen Garcia, van voler escoltar i atendre les necessitats dels representants del personal del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

López i Garcia van compartir les necessitats que s’exigeixen des del sindicat per la reorganització del SAAS en parapúbliques diferenciades que gestionin el centre hospitalari i els centres sociosanitaris, considerant que el SAAS ha perdut eficiència per realitzar diverses gestions de centres molt diferenciats des d’un mateix organisme. Socialdemòcrates i progressistes van entendre les demandes proposades pel sindicat d’ampliar les permanències mèdiques més enllà dels caps de setmana. Amb aquesta mesura, s’aspiraria a cobrir cada dia de la setmana i descongestionar el Servei d’Urgències.

Finalment, la necessitat de centralització de les emergències i de la disposició d’una única sala de control en comptes del funcionament que és dur a terme actualment, on cada cos dona resposta des del seu despatx, també ha sigut atesa per la coalició, on comparteixen el seu neguit. És així com s’ha arribat a la proposta de fer una regulació de la presència dels metges per assegurar que sempre hi ha un metge de cada especialitat al país i no es produeixi la situació de què tots els especialistes d’una mateixa branca es trobin en període vacacional.

Els sindicats van mostrar, davant la coalició de socialdemòcrates i progressistes, els possibles problemes i conflictes que poden sorgir i pels quals demanden una solució. La centralització en la qual es troba a hores d’ara el SAAS, segons els sindicalistes, requereix que un mateix organisme hagi d’organitzar-se per a poder acomplir diverses necessitats de problemes de diferents branques.

Així mateix, la mancança de permanències mèdiques provoca la sobre congestió del servei d’urgències, sobrepassant les seves capacitats i no podent tenir un rendiment òptim durant cada dia de la setmana, assenyalaven els sanitaris. A més, el sindicat va advertir de la possibilitat de no tenir un sol metge d’alguna especialitat en actiu per la coincidència de descansos, deixaria una mancança notòria al no poder tractar pacients fins al retorn d’algun especialista. López i Garcia van recolzar la posició del personal sanitari i van prendre especial atenció a les problemàtiques.