Els infants i els adolescents són el reflex de la felicitat i del benestar de la societat. Els adults som els responsables de la seva salut física i mental i totes les accions que es facin per millorar la seva qualitat de vida seran un benefici per a ells i els que dependrem d’ells en un futur.
La setmana passada, representants de les candidatures de l’aliança socialdemòcrata del PS i Progressistes-SDP ens vam reunir amb responsables de Càritas Andorrana i d’Unicef. La trobada fou molt alliçonadora en la mesura que les organitzacions no governamentals estan en primera línia en la defensa dels drets i del benestar de les famílies i els infants.
Vam compartir els estralls socials que estan provocant les continuades crisis del segle XXI. I vam estar d’acord que han provocat canvis de valors socials i de prioritats de les persones, de la inserció laboral de les dones, de la conciliació familiar… tot plegat va ser una fotografia del tipus de societat que tenim, cada vegada més envellida perquè la natalitat s’ha aturat de forma preocupant.
Durant la reunió vam analitzar l’origen de l’augment de la pobresa a Andorra, i el debat es va focalitzar d’immediat en l’escandalós augment del preu de l’habitatge. Per a moltes famílies ha esdevingut una càrrega insostenible que els ha dut a demanar ajuda urgent per poder cobrir necessitats bàsiques com ara l’alimentació.
L’elevat cost de la vida que pateixen les famílies i la manca de sensibilitat del Govern de DA per donar solucions han provocat una situació d’emergència que impedeix a molta població poder fer efectiu el dret constitucional a gaudir d’un habitatge digne.
Precisament feia pocs dies que la portada del BonDia del dilluns 6 de febrer del 2023 ens havia avisat: “L’empobriment de les famílies inquieta Càritas”. I és que l’entitat ha detectat l’últim any més usuaris de classe mitjana per l’encariment del cost de la vida.
Es confirma doncs que la fractura social augmenta i que hi ha força famílies empobrides i que, com ens explicaven els responsables de Càritas, no es poden beneficiar de les ajudes socials del Govern.
Càritas està acabant de quantificar el nombre d’aquestes famílies però ens asseguren que aquesta preocupant realitat es veurà ben aviat reflectida en la memòria anyal de l’entitat. El passat mes de gener Progressistes-SDP vam assenyalar que s’estan consolidant dues Andorres. Les dades del baròmetre del Grup de Recerca sociològica del Govern confirmaven ja aleshores la fractura.
Per això l’aliança socialdemòcrata va decidir sumar esforços i voluntats el dia 26 de gener amb el principal objectiu d’encarar una de les qüestions més urgents a la qual Andorra haurà de fer front durant la propera legislatura: la reparació de la fractura social.
L’Estat és qui ha de vetllar per la seva ciutadania, per la seva gent, i és a través de totes les eines que tingui al seu abast que s’ha d’encarregar de gestionar la crisi de l’habitatge que s’està patint a escala de les franges vulnerables i ara de la classe mitjana, amb solucions eficaces i realistes.
Es tracta de redreçar les finances públiques per contribuir al benestar de les persones i les famílies garantint el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne a preu raonable perquè no hagin de destinar més de la meitat dels ingressos a pagar per un sostre on poder viure, la seva llar.
També cal que s’atribueixin unes pensions de jubilació que permetin a la gent viure dignament i omplir sense angoixes la cistella de la compra o poder escalfar-se durant les èpoques més fredes de l’hivern.
L’aliança socialdemòcrata vol doncs agrair públicament al voluntariat que s’aplega en totes aquestes associacions, i en especial a Càritas Andorrana i Unicef, el suport i l’escalf que donen a les famílies i per estar en primera línia. Perquè són els primers a detectar els greus problemes socials i els primers a proposar solucions immediates.
Un suport que assumeixen amb esforç i dedicació exemplars i que contrasta tristament amb la deixadesa del ministeri d’Afers Socials que ha estat encapçalat per dos ministres liberals durant els darrers quatre anys.