La Carta Magna i els candidats a cap de Govern

Autor:
Font: bon dia
Publicat el: 13 de Març de 2009

1.- Com veu el paper de la Constitució en la historia i identitat del país?

La Constitució ha estat decisiva per assegurar la independència andorrana en fer possible l’adhesió del nostre país al Consell d’Europa i a les Nacions Unides.

2.- Quines mancances i aspectes a desenvolupar veu en la Constitució?

Els governs conservadors dels darrers catorze anys no han afavorit el desenvolupament del Títol II de la Constitució, que fa referència als drets i llibertats dels ciutadans i ciutadanes. Aquí hi ha molta feina a fer tant pel que fa als drets dels treballadors i empresaris (article 18 i 19) com a la llibertat i el pluralisme en la ràdio i la televisió públiques (article 12).

3.- Si hagués de destacar algun article del text quin destacaria? Perquè?

L’article 37, que diu : “Totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per la llei i fonamentat en els principis de generalitat i de distribució equitativa de les càrregues fiscals.”

Si s’hagués desenvolupat d’ençà l’any 1994 aquesta disposició constitucional avui podríem encarar en millors condicions la greu crisi econòmica que pateix Andorra. L’Estat disposaria de cabals públics per encarar les obres d’infraestructures i millorar els serveis públics de la sanitat i l’educació. Però els liberals ens han portat a la ruïna econòmica del Govern.

pdf1