Bartumeu qualifica l’acció de Pintat de “ridícul aclaparador”

Autor:
Font:
Publicat el: 13 de Març de 2009

elperioidic.gif 

Marc Rodríguez

El líder de l’oposició i candidat de l’Alternativa als comicis generals, Jaume Bartumeu, va qualificar ahir de “ridícul aclaparador” l’acció del cap de Govern en funcions, Albert Pintat, després de conèixer el contingut de la denominada Declaració de París –tal com presentava l’Executiu–, la qual va criticar durament pel fet de tractar-se d’una proposta “unilateral”, conclusió a la qual va arribar després de llegir el text “en català i en francès”.

Bartumeu va indicar que la voluntat expressada per Pintat de definir un projecte de llei amb la finalitat d’aixecar el secret bancari, que hauria de ser aprovat com a màxim el 15 de novembre, quedaria curta a per a les expectatives socialdemòcrates, ja que si hi ha “voluntat política”, no caldria esperar fins al mes de novembre, perquè “es podria fer molt més de pressa i millor”.

El candidat socialdemòcrata va sentenciar que, després de l'”arrogància” mostrada per Pintat després de la visita del representant del copríncep francès, Christian Frémont, reiterada a l’entrevista que va concedir a EL PERIÒDIC D’ANDORRA el 17 de febrer –en què recordava, segons Bartumeu, que “mai de la vida acceptarà l’intercanvi d’informació”–, aquesta seria una proposta unilateral que res té a veure amb les manifestacions inicials.

L’AUTORIA DE LA PROPOSTA// Més intenses encara van ser les crítiques de Bartumeu que acusaven Pintat d'”enganxar la nostra proposta”, llançada, segons va recordar, l’11 de febrer de l’any passat, quan el mateix cap de Govern va contestar amb una “negativa absurda”. En aquell moment, el candidat de l’Alternativa va proposar “avançar cap a un acord polític intern” per tal d’assolir “un text de llei per aixecar en determinades circumstàncies el secret bancari”, iniciativa que equivaldria, segons ell, a l’anunciada ahir de forma oficial per Pintat.

En aquells moments, Bartumeu ja avisava que “la ciutadania i els agents econòmics ens diuen cada dia que les coses no van bé”, fet que se sumava a la “sensació generalitzada que el Govern ha fracassat en la reorientació d’un nou marc econòmic”, motiu pel qual el PS va carregar durament contra l’Executiu per tal d’avançar en la negociació de la sortida de la llista de jurisdiccions no cooperants a la llista de l’OCDE.

LES LLEIS “CLANDESTINES”// Pel que fa a la referència –dins el text firmat pel cap de Govern en funcions– al fet que Andorra hagi iniciat una reforma de la fiscalitat “mitjançant un projecte de llei que estableix un impost sobre les societats, un altre sobre la imposició dels no residents i un tercer sobre l’impost del valor afegit”, Bartumeu va manifestar que aquestes lleis són “clandestines” i que, “si existeixen”, estan “amagades” al despatx de Pintat, ja que no han estat debatudes al Consell General. El socialdemòcrata va afegir-hi que la inclusió d’aquests articulats a la declaració són, de fet, “un engany als interlocutors internacionals”, desconeixedors del panorama real.

DE VIATGE A PARÍS// Finalment, Bartumeu va tornar a carregar contra la política seguida pel Govern en la negociació de la sortida de la llista de paradisos fiscals de cara a la important cimera del 2 d’abril a Londres, indicant que “l’únic que ha fet Pintat és viatjar a París”, adquirint un nivell de compromisos posats en dubte ahir a la seu del PS. Quant a les futures accions del seu partit en la línia que va aclaparar ahir totes les mirades, tant de la premsa nacional com de la internacional, el candidat socialdemòcrata va concloure: “Nosaltres no hem canviat de política. És el senyor Pintat el que ha enganyat la ciutadania”.

pdf3.jpg