Martí, Bartumeu i Pintat critiquen les polítiques del Govern d’Espot

Autor:
Font: BONDIA
Publicat el: 2 de Desembre de 2022

Els excaps de Govern Toni Martí, Jaume Bartumeu i Albert Pintat es van mostrar ahir molt crítics amb les polítiques del Govern liderat per Xavier Espot. Especialment bel·ligerants van ser Martí i Bartumeu, sobretot amb el projecte de llei per apujar salaris aprovat aquesta setmana així com amb les mesures dutes a terme en matèria d’habitatge.

Les opinions les van expressar durant la taula rodona titulada Balanç polític d’aquests 20 anys i reptes de futur que es va organitzar en el marc de la celebració del 20è aniversari de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA). Així, Martí va afirmar que l’augment de sous decretada per l’Executiu és “molt intervencionista” i que per tant, ha estat “un error”. Igualment, va apuntar que ajustar aquest increment salarial per franges d’ingressos “no em sembla just”, i menys encara quan les diferències són més evidents entre “el funcionariat i el sector privat”. Des del seu punt de vista, es creen precedents, “que mai són bons”, i va afegir que són mesures que contribueixen a la inflació.

D’altra banda, Jaume Bartumeu també va assegurar que no comparteix la manera de fer de l’actual Executiu “des del punt de vista dels treballadors assalariats”, i va criticar que els augments de sou lineals provoquen “desigualtats” perquè s’apugen sous sense tenir en compte si es fa més o menys feina.

De la seva banda, Albert Pintat va apuntar que durant el seu mandat tenia la capacitat de fer “canvis ràpids”, cosa que ara no passa, i “només augmentant el salari mínim ja n’hi havia prou”, encara que amb la crisi del 2008 es van veure obligats a “fer altres intervencions”.

Els tres excaps de Govern també es van referir a la intervenció del Govern en el mercat immobiliari. Després d’assegurar que no existeixen “les solucions miracle”, Martí va desmentir que a Andorra hi hagi un abús amb els lloguers, ja que “hi ha famílies que en tenen de molt correctes i això no es diu mai”. “Em molesta perquè fa la sensació que Andorra només és una colla d’especuladors”.

Paral·lelament va denunciar que la llei d’inversió estrangera no ha reeixit en una transformació econòmica, sinó que ha portat una “desandorranització” i ha contribuït que la fiscalitat s’hagi convertit en un “fons d’inversors purament especulatius”.

Bartumeu va criticar que les mesures sobre els lloguers s’apliquin a “cinc mesos de les eleccions”, cosa que considera una “equivocació” que no tapa “la ineficàcia del Govern”. A ell el preocupen unes intervencions “que freguen el populisme”. Pintant es va manifestar en el mateix sentit, mostrant-se partidari de “poques intervencions”.

Minuts després i en declaracions a la premsa, el cap de Govern, Xavier Espot, va reivindicar les mesures adoptades perquè “han estat equilibrades, ponderades i quirúrgiques i han intentat atendre el conjunt de la societat sense diferències”. Sobre l’electoralisme va remarcar que si els excaps de Govern tenen una proposta menys electoralista i intervencionista “serà molt benvinguda i l’escoltaré amb atenció”.