Una qüestió de continent?

Autor: SANDRA CANO, LAIA MOLINÉ, CRISTINA MONTOLIO, MERITXELL PUJOL, MARIAN SANCHIZ I ELISABET ZOPPETTI
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 19 de Setembre de 2022

De vegades ens omplim la boca per parlar d’igualtat de gènere i només parlem de salaris, d’ascensió professional, de tipologies de feines, de responsabilitat i tasques a la llar i amb els fills… Però sovint oblidem que hi ha una desigualtat molt més evident que és la situació de les dones davant l’embaràs. En aquesta societat, al nostre entendre massa masclista en segons quins aspectes, ens han acostumat a normalitzar allò que no ho és i, en el cas de les dones, ens referim a la pràctica impossibilitat de procedir a la interrupció voluntària de l’embaràs. Una situació que els homes no pateixen.

La penalització a Andorra d’aquesta acció d’interrupció està dirigida exclusivament a les dones, per tant, és una llei que no es pot classificar d’universal, com haurien de ser totes les lleis per definició. La igualtat passa perquè la justícia defensi els drets de tothom, homes i dones, sense distinció de gènere, i en el cas de la interrupció voluntària de l’embaràs només penalitza les dones.

A la República de San Marino ja ho han aconseguit, i el darrer 31 d’agost, el seu Consiglio Grande e Generale va adoptar una llei despenalitzant la interrupció voluntària de l’embaràs. Els Progressistes felicitem aquest país amic per haver donat aquest pas endavant posant fi a una discriminació que només afectava les dones.

Volem trobar-nos al mateix nivell dels homes, també en l’aspecte legislatiu. No creiem que es pugui contemplar la paternitat/maternitat subrogada o l’eliminació d’embrions humans i que s’apliqui una moral de situació davant de la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. Entenem que al copríncep bisbe aquesta situació li creï un conflicte moral, com també li pot passar a part de la població civil, però s’hauria d’aplicar el mateix raser moral per situacions molt complicades com la subrogació o l’eliminació d’embrions. En el segon cas l’única diferència és el continent, perquè el contingut continua sent el mateix.

Les dones –i també els homes– progressistes reivindiquem salaris paritaris entre homes i dones; accedir a llocs de feina de responsabilitat; poder disposar del nostre cos… Però que la llei sigui també paritària.

L’Organització Mundial de la Salut considera l’avortament una forma essencial d’assistència sanitària i el marc legal i polític han de tractar-lo d’aquesta manera. També aconsella que s’han de derogar les lleis penals que encara són vigents en alguns països.

El Parlament Europeu ha adoptat recentment una resolució en la qual es demana que el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs s’inclogui en la Carta Europea dels drets fonamentals. La secretaria d’Estat d’Afers Europeus del govern francès recordava dijous passat al canal de France Inter que un dels grans impulsors d’aquesta iniciativa ha estat el president de la República Francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron.

Des de Progressistes-SDP tornem a demanar que els nostres dirigents donin exemple i s’esforcin per protegir la igualtat de gènere en salut reproductiva.