El Greco refusa els arguments per no regular el conflicte d’interessos

Autor:
Font:
Publicat el: 7 de Març de 2009

elperioidic.gif 

Iago Andreu

El Govern va fer públic ahir l’informe de conformitat adoptat pel Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa que avalua el grau de compliment de les recomanacions fetes a Andorra ara fa dos anys.

Tot i que en la meitat dels 18 consells l’organisme considera que el Principat ha complert satisfactòriament o, com a mínim, ha tractat satisfactòriament el que se li demanava, l’informe es mostra especialment dur amb la inactivitat del Govern davant la manca de normes rigoroses que regulin el conflicte d’interessos i el règim d’incompatibilitats dels càrrecs públics, un assumpte especialment espinós en l’àmbit de l’Administració comunal.

A l’informe d’avaluació del 8 de desembre del 2006, el Greco recomanava “regular més rigorosament el conflicte d’interessos, les incompatibilitats i les activitats accessòries dels agents públics”, així com el pas de les persones del sector públic al sector privat. Des d’aleshores, constata l’informe de conformitat emès aquest any, no s’ha adoptat cap mesura. L’Executiu va argumentar davant l’organisme que és molt difícil dur a terme aquesta recomanació, ateses la realitat i les dimensions del país, ja que les ofertes dels càrrecs públics que deixen l’Administració són molt limitades. Això explica també per què el règim d’incompatibilitats a què estan sotmesos els polítics és molt limitat.

Amb tot, l’informe rebutja aquestes excuses recordant que la recomanació no demanava introduir prohibicions absolutes, sinó de limitar “certs abusos” i que, en qualsevol cas, no s’ha pres cap tipus de mesura respecte al tema. El document conclou que tot plegat fa que hi hagi “riscs importants” en matèria de decisions públiques motivades per beneficis o interessos individuals, un assumpte que inclou de manera especial l’Administració local.

El vessant positiu de l’informe és el referit, bàsicament, a les modificacions del Codi Penal i de la llei de Procediment penal que el Consell General va aprovar la tardor de l’any passat. En aquest sentit, el Greco lloa l’ampliació de l’àmbit d’aplicació de les intercepcions de les comunicacions per incloure casos de conflicte d’interessos i corrupció i l’ampliació del delicte de blanqueig. També es valoren positivament altres aspectes de la reforma de les lleis penals, com ara la clarificació de la base legal de l’embargament dels béns fruit de la corrupció o la revisió per fer més coherent el secret professional i bancari. En aquestdarrer punt, l’informe valora de forma especialment positiva la legislació antiblanqueig del Principat.

El Greco també es mostra força favorable amb les decisions preses en matèria d’efectius judicials per combatre la corrupció i, en aquest sentit, valora positivament la incorporació d’un nou fiscal adjunt i la creació d’un nou càrrec de batlle. S’espera, a més, que la reforma de la Justícia, tímidament iniciada pel Govern amb un avantprojecte, faci prevaler els principis de mèrit i experiència en la carrera judicial.

PROTECCIÓ INSUFICIENT// Una altra mancança reflectida a l’informe, per bé que no tan durament criticada, és la de l’absència de mecanismes de protecció contra eventuals represàlies dirigides als agents públics que denunciïn casos de corrupció. A la vista de les informacions aportades per l’Executiu, el Greco conclou que els treballs es troben en una fase massa embrionària com perquè es pugui dir que s’ha fet algun avenç.

pdf3.jpg