SDP se suma a la demanda de tenir una unitat de radioteràpia

Autor: VICTÒRIA GÓMEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 27 d'Octubre de 2021

Progressistes-SDP se suma a la demanda reiterada de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) de tenir una unitat de radioteràpia al país. Tal com va recordar la membre del comitè Elisabet Zoppetti, la instal·lació d’un centre d’aquestes característiques a Andorra era una promesa electoral de Demòcrates, que pocs dies després que el nou ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, prengués possessió del càrrec, «va quedar en res».

«És més, el 30 de novembre del 2018, el govern de Toni Martí va anunciar que la unitat de radioteràpia estaria enllestida el 2020 i que era una obligació del Govern fer-la costés el que costés», va afegir Zoppetti. Unes declaracions que, finalment, mai es van materialitzar i que per a SDP són «una vergonya» i «una presa de pèl».

En relació amb la justificació de Benazet en què assegura que a l’Executiu «no li preocupa la despesa econòmica que suposi la màquina, sinó que el que vol és oferir el millor servei», Zoppetti va afirmar que l’última tecnologia en aquest tractament es troba «a Madrid i París», de manera que «enviant els malalts a Barcelona i Tolosa no els oferim el millor».

Així, des d’SDP el que es proposa és aconseguir un contracte amb una empresa de rènting que llogui aquesta mena d’aparells i que, un cop l’últim model queda obsolet, la mateixa companyia el substitueix per la nova versió. «La rendibilitat mai pot ser una excusa en temes sanitaris», va considerar la progressista, tot posant en relleu les conseqüències negatives psicològiques i físiques que comporta un viatge de 400 quilòmetres (anada i tornada en un dia) després d’una sessió de radioteràpia.

Aquesta màquina llogada, a més, podria donar servei a la població d’Andorra, però també a la del Pirineu de banda i banda de la frontera, «i fins i tot, fer-se extensiva fins a Lleida, on actualment tampoc hi ha una unitat». «Es podria arribar a un acord similar al que ja tenim amb la diàlisi», va exemplificar.

Amb tot, SDP va celebrar l’èxit que va suposar la Caminada contra el càncer de diumenge, en la qual van participar 1.300 persones, incloent-hi el cap de Govern, que «va mostrar molta empatia», però per als progressistes «no és suficient».