Bartumeu defensa anar a l’una davant l’emergència social al país

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 18 d'Octubre de 2021

Progressistes-SDP considera que cal posar fil a l’agulla per una «reconstrucció econòmica i social del país», i fer-ho de manera conjunta entre les diferents institucions andorranes, el teixit econòmic, els treballadors, els sindicats, les diferents forces polítiques i altres representants de la societat.

Així ho va considerar el president del partit, Jaume Bartumeu, durant la seva compareixença en el marc de la reunió del Consell Nacional d’SDP el darrer dissabte, i que tal com va indicar, ha de ser una acció ambiciosa per tal d’aconseguir «un programa de reconstrucció que doni resposta a l’emergència social». Tot plegat, SDP aposta per un pla a l’una perquè «no volem ser durant moltes dècades un país low cost», i que també suposaria «un país més desigual i fracturat».

D’aquesta manera, Bartumeu va recalcar durant la seva compareixença que «ara convé prioritzar», un fet que vol dir «pactar agendes, recursos, ritmes i calendaris, i compartir el desgast que a curt termini suposa sempre decidir en la mesura que en la decisió hi ha també la decepció». «No és temps de partits, ni de partidismes», va apuntar.

I, és que tal com va incidir, abans de la pandèmia de la Covid-19, el país ja necessitava «un reset molt a fons per superar la fractura política que ens paralitzava davant dels grans desafiaments col·lectius», posant d’exemple l’acord d’associació i l’endeutament de l’Estat, i remarcant que després del coronavirus s’exigeix «amb més insistència i urgència».

En aquest sentit, el president dels Progressistes va reclamar que «governar no és repetir la llista de les legítimes reivindicacions de tots els sectors ni exhibir un catàleg de les millors mesures teòriques possibles que s’han d’implantar», lamentant que «portem mesos llegint i escoltant discursos genèrics i reiteracions buides de contingut», posant a l’Horitzó23 de l’Executiu com a «l’exemple més espectacular».

Així, Bartumeu va apel·lar a «una proposta compartida per refer el país des de l’esperança». «Per anar endavant, hauríem de ser valents i recolzar també la innovació en les formes de governar les noves complexitats», va reflexionar Bartumeu, que també va posar l’accent que el partit «hem triat un somni per tenir un projecte» i que, «per fer-ho realitat cal considerar el futur com una promesa i proposar nous camins que puguin promoure la innovació, la creació de petites empreses, la recerca, la democràcia, la justícia social, la gratuïtat dels béns i serveis essencials».