Bourquin proposa a Bartumeu que Andorra s’integri a l’Eurodistricte

Autor:
Font:
Publicat el: 6 de Març de 2009

elperioidic.gif 

Iago Andreu

El president del Consell General dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin, va oferir ahir al candidat del PS, Jaume Bartumeu, a qui ja veu com a futur cap de Govern, la possibilitat que Andorra s’integri en l’Eurodistricte, actualment format per Catalunya i la regió francesa que presideix. La idea és fer un “triangle de cooperació” entre Barcelona, Perpinyà i Andorra la Vella que permeti avançar en projectes d’interès mutu de serveis públics, medi ambient i infraestructures.

Bourquin, coreligionari de Bartumeu en tant que membre del Partit Socialista francès, va visitar Andorra acompanyat pel responsable d’assumptes relacionats amb la catalanitat del Consell General dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu. “Vull tenir amb Andorra el mateix grau de relació que he tingut amb Catalunya sota les presidències de Pasqual Maragall i José Montilla”, va afirmar Bourquin. Com a exemple de la col.laboració entre institucions, el polític francès va citar l’hospital de Puigcerdà, el primer centre sanitari transfronterer de tota Europa, creat a mitges per Perpinyà i Barcelona.

El president dels Pirineus Orientals va destacar les possibilitats que donen els models de relació de la Unió Europea amb països tercers i que, en el cas de l’associació, permet alts graus de col.laboració amb aquests estats. La idea, per tant, és generalitzar l’estructura ja existent en casos puntuals, com ara la Comunitat de Treball dels Pirineus o l’Institut Ramon Llull, fent-la extensiva a molts altres àmbits.

Durant la visita, realitzada en plena precampanya, Bourquin no va poder estar-se de fer referència a la crisi institucional existent entre el Principat i el copríncep Sarkozy i a la retirada del cap de Govern, Albert Pintat, de la cursa electoral. “La dreta francesa diu que no s’ha de votar la dreta andorrana i l’esquerra francesa diu que cal votar l’esquerra andorrana”, va afirmar. En la mateixa línia, el president dels Pirineus Orientals es va mostrar “totalment convençut” que els socialistes francesos ajudaran un eventual Executiu socialdemòcrata en el procés d’homologació de l’economia andorrana. “L’esquerra s’està refent a França i s’està refent des del territori”, va dir Bourquin per exemplificar la seva capacitat d’intercedir en favor d’Andorra davant de la cúpula del socialisme francès.

MEDI AMBIENT// L’objectiu principal de la trobada era una reunió de treball sobre polítiques mediambientals entre els Pirineus Orientals i els responsables de medi ambient dels comuns d’Andorra la Vella i Encamp. Bourquin va reconèixer la tasca de les corporacions en la matèria tot i la manca, segons ell, d’una regulació nacional adequada.

pdf3.jpg