Caldea i el seu futur

Autor: ELISABET ZOPPETTI
Font: BONDIA
Publicat el: 17 d'Agost de 2021

En aquests moments tan difícils, des del comitè local d’Escaldes-Engordany ens mirem la nostra parròquia amb preocupació. Però des del Comú ens van fer arribar una alenada de tranquil·litat. El 23 de març d’enguany, els mitjans digitals es feien ressò del pla d’ajuts que amb un import d’1 milió i mig d’euros havia aprovat l’administració comunal. Aquesta quantitat s’havia de repartir de la manera següent: 900.000 € per a famílies, i la resta, 600.000 €, per a les empreses.

Malgrat que vèiem amb satisfacció la preocupació de l’administració comunal, per la gent i les empreses aviat vam descobrir que tenia una cara fosca. A bombo i platerets, la societat gestora del termolúdic anunciava que a la Torre de Caldea es crearia un hotel amb unes 50 habitacions a fi d’ampliar l’oferta que fins ara havia brindat al públic.

“Caldea havia d’avançar a fi d’incrementar els seus ingressos, expandir-se, i era un pas lògic i natural per obrir el ventall del catàleg d’activitats del centre termolúdic”, argumentaven.

Anem per pams.

En primer lloc, l’esperit dels promotors del projecte que va ser Caldea, en el seu moment, no preveia la intenció de fer un hotel en les noves instal·lacions termals. Ja hi ha hotels i un de més no pot fer cap mal, però estem sortint –i ho diem amb molt d’optimisme– d’una pandèmia que ha deixat molt malmesa l’economia del nostre país.

Malgrat els auguris optimistes de les veus de Govern, encara no sabem què passarà en un futur a mitjà o llarg termini. Molts dels hotels, no sols de la parròquia d’Escaldes-Engordany, sinó de tot el país, no podran tornar a obrir portes, i els que queden tenen un camí costerut davant.

Voldríem pensar que aquesta nova creació sí que podrà dinamitzar la parròquia, però tenim una mirada bastant escèptica al respecte.

Què en pensen els hotelers? Què passarà quan arribi la pròxima temporada baixa i molts d’ells intentin estimular la venda de les seves places amb l’afegit de les entrades de Caldea, si és el mateix termolúdic qui els fa la competència?

En segon lloc, i amb el ressò de les ajudes ofertes pel Comú, val a dir que la preocupació per les empreses ha estat absent en el moment de buidar la torre de Caldea que, a dia d’avui (i no tenim notícia que ho desmenteixi) pertany al Comú d’Escaldes-Engordany.

S’ha fet fora tothom que hi treballava. I no parlem d’una o dues empreses. En un dels pisos hi havia un coworking, és a dir, que parlem de la mateixa empresa que el gestionava, a més d’altres 6 o 7 empreses que treballaven en aquest espai. No sembla que això ajudi els emprenedors a continuar amb la seva feina.

Des del Comú, i aquest és un comentari fet per la mateixa cònsol major en el marc de la darrera assemblea d’accionistes, s’havia intentat omplir l’espai de la torre sense èxit. No sabem quines accions havia portat a terme el Comú per tal de llogar i fer rendibles els espais que a primers d’any continuaven buits.

Però és una trista contradicció que per una banda es vulgui ajudar les empreses, i per una altra es rescindeixi el contracte d’arrendament d’aquelles que ja tenen un espai per treballar. Totes elles han hagut de plegar els trastos i marxar, buscant un nou espai per poder continuar treballant. Considerem que això no entra dins el concepte “ajudar les empreses”.

Des del nostre comitè local veiem amb incertesa l’obertura d’aquest fabulós nou espai de Caldea, que amplia l’oferta del termolúdic sempre amb el rerefons de l’aigua com a temàtica central. Un hotel d’alta categoria al bell mig de la nostra parròquia que haurà deixat pel camí feines i empreses que des del Comú es volien “protegir”.

L’esperit dels fundadors del projecte que va ser en el seu moment Caldea s’ha vist arraconat. Potser els interessos econòmics dels principals accionistes de la societat Semtee, SA han participat de manera activa en el pas endavant que vol fer el termolúdic.