SDP demana transparència sobre la campanya de vacunació

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Gener de 2021

Progressistes-SDP reclama transparència sobre la campanya de vacunació de la Covid-19 a l’Executiu. El grup va expressar a través d’un comunicat que lamenta que «el país porta diverses setmanes escoltant anuncis dels portaveus del Govern que fan referència a la imminent arribada de les vacunes», mentre que no s’informa del seu cost o altres «elements d’informació indispensables per a donar confiança i per demostrar transparència en la gestió».

D’aquesta manera, el grup presidit per Jaume Bartumeu etziba que el Govern «té l’obligació de fer públic els preus, que a Europa van d’1,78 euros per dosi a 14,68 euros». Una afirmació que complementava amb les declaracions de la secretària d’Estat de pressupostos del govern de Bèlgica, Eva De Bleeker, relatives als preus acceptats per la Comissió Europea.

En concret, la política va destacar que aquests eren d’1,78 euros per Astrazeneca (la vacuna d’Oxford), 6,93 euros de Johnson & Johnson, 7,56 euros de Sanofi/GSK), 10 euros de CureVac, 12 euros de Pfizer/BioNTech i 14,68 euros de Moderna. Amb tot, des de SDP es critica el fet que «tampoc hi ha cap mena d’informació concreta que permeti conèixer si les vacunes seran facilitades per la intermediació dels governs de França i d’Espanya o només per aquest darrer», així com tampoc es coneix si «n’han encomanat directament a un o a diversos laboratoris farmacèutics».

En aquest sentit, defensen que «els ciutadans d’Andorra tenen tot el dret de saber quines vacunes hi haurà, qui les subministra, quin és el seu preu de cost, quantes n’han encomanat i quan arribaran» i reiteren que «de moment només es constata una comunicació caòtica de l’Executiu» i valoren que la «manca de transparència genera molts dubtes mentre creix la incertesa per les evidents dificultats logístiques, que no han estat anticipades ni programades, i la previsible manca de metges disponibles suficients per dur a terme amb rapidesa les necessàries consultes prèvies a les vacunacions».