L’etern confinament del comerç

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Novembre de 2020

La impossibilitat de comerciar amb les mateixes condicions que tenen els comerciants de la resta de països europeus és la causa de l’ofegament que pateix cíclicament el comerç andorrà. Degut a la impossibilitat actual de poder operar i competir digitalment en el sector del comerç a distància, els comerciants continuen en una situació d’etern confinament.

Efectuar l’obligat trànsit pel laberint duaner, cada cop que la mercaderia entra o surt per la frontera, és tan costós i feixuc que desanima el més valent. A més, la fiscalitat associada a les exportacions deixa el comerciant andorrà en fora de joc competitiu.

Des de principis del segle XX, quan es va establir un sistema de contingents limitadors per part de les autoritats veïnes, fins al dia d’avui, que és pràcticament impossible efectuar vendes a distància amb plena normalitat, viure del comerç sempre ha estat una activitat de risc. El comerç només ha pogut prosperar quan l’afluència en massa de visitants ha buidat les prestatgeries dels comerços de les Valls en tornar cap a casa.

En canvi, cada cop que, per circumstàncies alienes, les vies de comunicació d’entrada i sortida del país s’han vist compromeses, aquí ja podem plegar. Malgrat la dilatada experiència comercial acumulada al llarg dels anys, seguim vivint en un país en què els ingressos públics depenen gairebé en exclusiva dels impostos indirectes de les importacions de mercaderies i carburants.

És ben bé com si les nostres autoritats tinguessin encara una mata de tabac plantada al mig del cap. Ja seria hora, doncs, d’anar més enllà del bon Acord d’Unió Duanera entre Andorra i la Comunitat Econòmica Europea del 1990. Perquè si tenim alguna mostra d’aquesta situació de confinament fronterer forçós degut a la pandèmia és la necessitat imperativa de resoldre el tema de la venda a distància a través d’internet.

Dotar-nos dels mateixos sistemes de cobrament que operen arreu i de poder utilitzar el porta a porta ofert per les plataformes logístiques que distribueixen les mercaderies a nivell global. Perquè quan un paquet triga 4 dies per sortir d’Andorra i és entregat a Califòrnia en només 48 hores és fàcil veure que alguna cosa s’ha de canviar aquí.

En definitiva, fins que el Consell General i el Govern no resolguin el tema del comerç per internet, com un sector econòmic nou, als comerços andorrans se’ls ha acabat el bròquil.