Jaume Bartumeu
Avui en dia un considerable nombre de famílies i petites empreses passen moments difícils en un entorn econòmic d’alta incertesa i en el qual està instal.lada una crisi econòmica que ha fet trontollar els fonaments del sistema econòmic, tal com alguns els havien entès i definit.
AQUEST ÉS el moment de creure en totes aquelles persones i empreses que durant molts anys han contribuït a fer créixer Andorra. Cal ajudar persones i petites empreses que poden estar passant per un moment de dificultat, però que se’n sortiran si tenen el suport que ara necessiten.
Aquest moment de dificultat coincideix amb el fet que la política econòmica que gairebé mai han exercit els governs liberals ha desaparegut per complet. I també amb una política certament restrictiva quant al crèdit i quant a una pràctica bancària que castiga l’existència de petits saldos de descobert per part dels clients.
El nostre sistema bancari no està mancat de liquiditat, tal com pot succeir en altres estats. Ben al contrari, tal com s’ha repetit diverses vegades per part de l’ABA i de dirigents bancaris en els mitjans de comunicació. El sistema bancari té un excés de liquiditat i s’ha mostrat obert, fins i tot, a prestar capital a l’exterior.
La història econòmica d’Andorra en els darrers decennis ha estat estretament vinculada al creixement del sector bancari. Un sector bancari que té una dimensió i un pes específic molt important en relació al país i més encara si la comparem amb la feble capacitat econòmica del sector públic.
L’important creixement del sector bancari s’ha vist facilitat per les polítiques liberals dels darrers anys i pel model de creixement escollit. Un model que no sempre ha tingut prou en compte l’interès general de tots els sectors econòmics. Avui en dia n’hem de constatar les males conseqüències per a l’economia productiva.
Aquest històric i la confiança que tots els agents han de tenir en el futur del país requereixen més que mai d’una implicació del sector financer amb el futur de les empreses i de les famílies andorranes.
Aquest esforç i aquesta confiança no ha de ser exercida únicament pel sector bancari. L’Estat hi ha de tenir també un paper fonamental. Ho veiem, dia a dia, en la premsa econòmica internacional. I Andorra no és ni pot ser tan específicament diferent.
Aquest és un plantejament que els socialdemòcrates tenim clar. Així ho vam proposar tant en el nostre text alternatiu a la llei de Mesures urgents per a la Reactivació Econòmica com en les esmenes parcials a aquella llei. Els socialdemòcrates ja teníem clar llavors que calia ajudar famílies i empresaris, i així en vam deixar constància davant del Consell General.
Vam presentar mesures com ara l’ajuda econòmica de 75 euros al mes per a cada nen en escola bressol, la rebaixa des del 10% al 4% dels cànons de Feda i STA, etc. I també vam proposar els crèdits tous per a noves activitats empresarials, així com per a la reconversió i expansió d’activitats, atenent a la implantació de mesures restrictives en el risc creditici. En fer totes aquestes propostes, ara fa ja tres mesos, teníem molt present l’efecte perjudicial a curt i a llarg termini que aquesta restricció del crèdit podria tenir sobre el desenvolupament econòmic i social. El nostre objectiu era i és minimitzar la pèrdua de llocs de treball i minimitzar el risc de tancament d’alguns negocis.
I VAL A DIR que les nostres propostes es podien i es poden dur endavant ben senzillament, activant des del Consell General els mecanismes legislatius escaients amb la intervenció de l’INAF.
Ara, en el programa electoral que els socialdemòcrates presentem en la perspectiva de les eleccions del 26 d’abril es tornen a plantejar aquestes propostes que –cal recordar– van ser rebutjades, en un moment econòmic i social molt transcendent, tant per al PLA com per a CDA+S21.
Aquestes mesures han de venir necessàriament acompanyades d’un reforç de les competències i de la independència de l’INAF per tal de vetllar que el sector bancari dugui a terme, de la millor manera, de forma convenient per a tots, el seu important paper dins l’engranatge del sistema econòmic.
Perquè ara tots hem de fer un esforç important de responsabilitat amb la finalitat d’oferir perspectives serioses de consolidació i seguretat jurídica al conjunt dels sectors de l’economia andorrana.