Per fi es desvela la incògnita electoral

Autor:
Font:
Publicat el: 10 de Febrer de 2009

elperioidic.gif  

Editorial

Finalment, el cap de Govern va desvelar ahir una de les incògnites més esperades en els últims dies, com és la data en què se celebraran les eleccions per renovar el Consell General, que apareixen com una de les més disputades de les darreres convocatòries.

Així doncs, la cita amb els votants s’ha fixat per al 26 d’abril, però la gran novetat serà una campanya electoral inusualment més curta del que és habitual, decisió que ha pres el cap de Govern per tal d’evitar que les festes de Setmana Sant interfereixin en la campanya. Fins ahir s’havia especulat amb altres dates, com ara el 5 d’abril, o fins i tot el 3 de maig, que té com a inconvenient la proximitat del pont d’1 de maig, el qual podria afectar la participació.

Finalment, Albert Pintat ha optat per una data que ja apareixia com la preferida pel dirigent liberal, amb una campanya que deixa de banda les festes de Setmana Santa, tradicional èxode cap a les zones de platja, i moment efervescent de turistes al Principat. En aquestes altures del calendari, no hi havia moltes combinacions possibles, ja que qualsevol de les dates disponibles condicionaran l’actuació del Govern que sorgeixi de les urnes, que haurà d’afrontar com a principal i gairebé única prioritat la confecció del Pressupost per a l’any que ve.

La cita electoral arriba en un moment delicat, quan el país està immers en una crisi amb ramificacions internacionals de la qual encara és desconeix quins seran els seus efectes perversos i quan les economies nacionals començaran a veure el final d’aquest túnel. Pintat va desengranar ahir els motius pels quals s’ha decidit per final d’abril, que farà que la dissolució del Consell General sigui el 27 d’aquest mes, coincidint amb el decret de la convocatòria electoral. Va recordar que al 2005 la data va ser similar i va dir que el 26 d’abril és la més apropiada per a la democràcia, una justificació que no comparteixen la resta de líders polítics, partidaris d’una data més avançada.

A partir del 27 d’abril, el partit que disposi de majoria suficient podrà començar a decidir la composició d’un Executiu que tindrà aquest any poc marge de maniobra dins d’un escenari poc gratificant. Si s’ha de seguir el calendari legislatiu, el Consell General no arrencarà fins al setembre, quan la prioritat serà, evidentment, l’elaboració d’uns pressupostos per encarar el 2010. Els grups polítics són conscients de l’actual situació critica, i no sembla desgavellat la possibilitat que s’habilitin dies per a la feina del Consell, més enllà del que preveu el reglament, perquè així ho requereix el país. Pel que fa a la campanya electoral, aquesta, en realitat, ja està en marxa.

pdf1