SDP denuncia que els bancs retallen plantilles amb les noves lleis laborals

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 6 de Març de 2019

La reforma del Codi de relacions laborals impulsada per Demòcrates per Andorra (DA) ha comportat una “precarització laboral” que ja s’ha deixat notar, segons Progressistes-SDP. Una de les “conseqüències nefastes” de la nova llei denunciada per l’ex-conseller general de la formació Víctor Naudi són els acomiadaments que s’estan produint al sector financer. “Alguns bancs estaven esperant l’entrada en vigor de la llei per aprimar les plantilles”, va lamentar.

Naudi també va explicar que l’obligació de cobrar el salari a través d’un compte bancari està portant problemes a empleats que el solien rebre en metàl·lic, com ara els temporers  o el personal domèstic. Sobre els primers va indicar que l’obertura d’un compte a una entitat bancària és un procés llarg i sovint no compensa per a les persones que només resideixen al país uns mesos.

Per tot plegat va afirmar que segurament caldrà fer una modificació del text. Així mateix, va assenyalar els dubtes interpretatius que ha generat els canvis a la baixa de maternitat per a les dones que estaven en aquesta situació en el moment d’entrada en vigor de la llei.

“El president de la CASS es va afanyar a dir que sí”, va observar Naudi, i va recordar que la parapública també va fer campanya per DA en difondre els canvis per a les vídues. Davant d’això va remarcar que SDP no renunciarà a denunciar-ho cada cop que constati una “instrumentalització com aquesta”.

El candidat a cap de Govern d’SDP, Josep Roig, va avançar algunes propostes de la formació encaminades a assegurar unes condicions laborals dignes per als treballadors.

Aquestes passen per augmentar gradualment el salari mínim fins al 60% del salari mitjà de cara al 2020, tal com diu la Carta Social Europea. Això són 1.266,6 euros.

També planteja derogar les retallades fetes amb la reforma laboral (el preavís en els acomiadaments, el descans entre jornades, l’abaratiment de les hores extra), afavorir la contractació indefinida al sector privat amb subvencions, i mesures per a la conciliació de la vida familiar i laboral i per a la igualtat salarial entre homes i dones.

A més, proposa accions per a les empreses com ara reservar quotes per a les petites empreses andorranes en les adjudicacions públiques, agilitzar el pagament a proveïdors als 30 dies, modificar la cotització dels autònoms o reforçar la lluita contra l’intrusisme, entre d’altres. SDP també és partidari d’un atur contributiu, però indica que ara no és un bon moment perquè suposaria un augment de la pressió fiscal.

Per acabar, i amb relació als possibles pactes postelectorals, tant Roig com Naudi van indicar que primer caldrà conèixer els programes dels diferents partits.

En tot cas van apuntar que “la situació és tan dramàtica” que en la pròxima legislatura caldrà un ampli consens per dur a terme les reformes necessàries, com són el futur de les pensions, l’acord d’associació amb la Unió Europea, la reforma sanitària i la revisió de les lleis laborals.

Naudi va afirmar que “l’ideal potser seria un govern de concentració” tot i que considera que amb un pacte d’Estat es poden impulsar aquests canvis. Això, hi hagi majoria al Consell General o no.