Sarkozy enfronta Pintat i Bartumeu

Autor:
Font:
Publicat el: 7 de Febrer de 2009

Diari d'Andorra

T. Solanelles/ A. Tugas/ C. Audí

Després de la tempesta arriba la calma. La calma d’Albert Pintat i l’enrabiada de Jaume Bartumeu. I no pas per l’amenaça dirigida al Principat pel president de França, Nicolas Sarkozy. El líder del Partit Socialdemòcrata (PS) es va enutjar, i de valent, per la suposada tranquil·litat amb què el cap de Govern va rebre les paraules del mandatari francès, en què anunciava que cal revisar les relacions amb el Principat.

Pintat considera aquesta declaració a TF1 com un senyal que Sarkozy sap que “el dossier d’Andorra progressa i es belluga”. Bartumeu va qualificar d'”irresponsable” la reacció del cap de l’executiu. I va considerar que la situació generada per les paraules del també Copríncep és de “crisi institu­cional”.

Mentre que la resta de grups polítics amb representació a Casa de la Vall miraven de transmetre una tranquil·litat similar a la de Pintat, el ministre de Finances, Ferran Mirapeix, es reunia a París, a l’Elisi, amb el director del gabinet del Copríncep francès, Christian Frémont. Almenys això és el que va informar el Govern. Però no es va saber ni cinc cèntims d’euro del que havia ocorregut a la trobada. Ni Mirapeix ni Frémont es van voler manifestar. I els portaveus de l’executiu andorrà van remetre els periodistes a una propera compareixença conjunta, la setmana vinent, al Principat, on el delegat del Copríncep serà rebut per acabar de tancar l’ordre del dia que es va posar ahir sobre la taula. Cap altre representant francès ni tampoc del Copríncep episcopal van voler-se pronunciar sobre les declaracions de Nicolas Sarkozy.

Andorra també vol revisió

El cap de Govern es va mostrar molt tranquil malgrat la contundència del líder francès. Pintat va destacar el fet que durant la presidència francesa de la UE no hi havia hagut cap pronunciament d’aquesta mena. I es va felicitar que Sarkozy esmentés Andorra en considerar que està al corrent dels passos que el Principat fa perquè “també li interessa sortir de la llista de la llista de paradisos fiscals”. El màxim responsable de l’executiu va assegurar que “Andorra també ha de revisar la situació. La retenció del 33% és inviable” i impedeix que l’economia del país “creixi”. El polític lauredià va insistir en el discurs de la crisi profunda, que ningú en sap la recepta ni la solució, i que les paraules clau són “productivitat i competitivitat”. I després va assegurar que “ha quedat demostrat que no n’hi ha prou parlant amb l’OCDE. Hem de parlar amb les economies dominants”. I amb Espanya i França prioritàriament. Per Pintat, la situació econòmica, la crisi financera, “ens agafa, per sort, amb el pas ben dirigit”. El cap de Govern va destacar que “Andorra té un capital de credibilitat enorme: som dels millors combatent el blanqueig del diner, no té fundacions, no té trusts, tenim una legislació molt elemental i l’obertura la comencem a fer ara. No crec que hi hagi cap filial bancària francesa”.

Pintat també va insistir que “Andorra ha d’estar preparada perquè aquest primer semestre del 2009 passaran coses importants”, i va reclamar un tracte igualitari per a tots i per a tothom si la Unió Europea planteja canvis, si modifica les regles del joc. “Mentre afecti tothom i no hi hagi discriminació per ser petits, Andorra podrà fer com la resta. I podrà estar al mateix nivell de competitivitat.

Sarkozy obre la porta, per al PS

El cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, no va tenir cap dubte: “El cap de Govern no ha volgut entendre les paraules del president francès.” Segons el líder del PS, les afirmacions del president de la República Francesa no admeten segones interpretacions quan diu que s’han de revisar les relacions amb el Principat. “El senyor Sarkozy està dient que els paradisos fiscals no li deixen marge de maniobra, i això és com si ens estigués dient que o per aquí o per la porta”. El candidat del PS també es va referir a la distinció que Sarkozy va fer entre Andorra i Mònaco. “La banca monegasca està tutelada per un organisme francès”, va recordar el socialdemòcrata, “la qual cosa significa que el que succeeixi a Andorra s’escapa del control del president de la República”. D’aquesta manera, Jaume Bartumeu interpretava que el mandatari francès té més raons per estar amoïnat pel cas d’Andorra que no pas pel Principat de Mònaco.

El cap de l’oposició també va afirmar, en unes declaracions a Andorra 7 Ràdio, que Albert Pintat “enganyava” quan deia que s’estava negociant amb França. De fet, va reiterar que les relacions amb el veí del nord estan actualment força deteriorades, i per exemplificar-ho va recordar que “en tres ocasions seguides es va negar la visita de Pintat a l’Elisi”. Bartumeu considera que els contactes que ha anat realitzant Pintat per Europa “els ha fet amb les mans buides”.

pdf1