Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va denunciar ahir que el Govern amaga l’exigència feta per Espanya en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) per la qual Andorra hauria d’assumir l’abonament dels subsidis d’atur dels treballadors espanyols que retornen al seu país d’origen.
El president de la formació, Jaume Bartumeu, va alertar, però, que una situació similar s’està donant entre Suïssa i França. És per aquest motiu que va advertir que aquest darrer país plantejarà el mateix al Principat.
En realitat, el que es proposa és que Andorra hagi de satisfer la prestació per desocupació de les persones procedents d’Estats membres de la UE que hagin perdut la feina després d’haver treballat un període de temps al país.
Bartumeu va criticar que tot i que aquesta qüestió ja va ser plantejada pel conseller general del partit, Víctor Naudi, durant el debat d’orientació política, el Govern “va fer veure que no ho havia escoltat”.
A la formació, però, li consta que a la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) hi ha preocupació per les conseqüències que tindrà l’acord d’associació i precisament un dels aspectes que s’està estudiant és aquest.
També l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, va confirmar la posició d’aquest país en una reunió mantinguda amb els progressistes.
Davant de tot plegat, el president d’SDP va retreure a l’executiu que oculti al Consell General, als agents econòmics i a la ciutadania que la negociació amb la UE “s’està encallant per una cosa que té trascendència econòmica pels pressupostos de la CASS i de l’Estat”.
Així mateix va afegir que tot i que desconeix de quines quantitats s’estaria parlant va declarar que la intuïció fa pensar que es tractaria de “xifres enormes”.
La reivindicació d’Espanya és comprensible per la formació progressista. En aquest sentit, Bartumeu va apuntar que, sempre tenint en primer terme la justícia social, “no veig força moral per dir que no” es vol afrontar el pagament de l’atur a persones que després d’haver cotitzat a la CASS durant anys i donat vida al Principat hagin de tornar al país d’orígen perquè han perdut la feina, tenint en compte que Andorra “exporta” els desocupats cap a casa seva.
Eleccions generals
SDP celebrarà el 20 d’octubre el consell nacional per encarar les properes eleccions generals. Segons va explicar Bartumeu, la formació està fent contactes per dissenyar llistes a diferents parròquies, com ara Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria i Encamp.
L’objectiu és aplegar persones independents o vinculades a partits polítics a l’entorn d’un projecte “transversal” amb un “programa de mínims” per “treure el país del cul de sac en què es troba”.
En el cas d’Escaldes-Engordany, i preguntat sobre un possible acord amb els liberals que han deixat recentment el partit, Naudi va apuntar que “la nostra obligació és parlar amb tothom” per intercanviar opinions i, a partir d’aquí, acostar posicionaments per definir els punts programàtics.
“Totes les persones que hi vulguin participar seran benvingudes”, va dir. El que tenen clar, però, és que la voluntat no és ser present a totes les parròquies.
Una opció seria donar suport a candidatures de redreçament que es puguin presentar als territoris en què SDP no té comitè local, com ara Canillo.
Quant al candidat, el president del partit va assenyalar que serà una de les qüestions que es tractaran el 20 d’octubre. Bartumeu va parlar sobre l’opció de tornar a primera línia.
“No he decidit no ser candidat però tampoc he decidit ser-ho”, va argumentar.
A l’últim, i qüestionats sobre la retirada de llaços grocs i pancartes relacionades amb la situació que es viu a Catalunya durant la Vuelta, Bartumeu considera que si el Govern va destinar diners a netejar aquests elements estaríem parlant d’una actuació “lamentable”.