El Consorci Internacional de Periodistes de Recerca (ICIJ) encoratja els whistleblowers (reveladors d’informació) a enviar de forma segura tota mena de continguts que puguin ser d’interès públic –documents, fotos, videoclips o altres indicis sobre il·legalitats–. Accepten qualsevol informació relacionada amb possibles infraccions d’entitats corporatives, governamentals o dels serveis públics de qualsevol país, a qualsevol part del món. Fan tot el possible per garantir la confidencialitat de les seves fonts. I per investigar el que reben.
Per això, per protegir l’anonimat i la seguretat dels seus informadors, ofereixen diversos canals segurs de comunicació, per tal de facilitar la denúncia des de dins de les entitats.
La primera de totes és SecureDrop, un sistema de presentació de denúncies per Internet. Contactar-hi mitjançant el seu propi servidor, en un entorn xifrat, és la forma més segura de compartir amb ells documents i missatges. No queda registrada ni la IP, ni la geolocalització, ni el navegador utilitzat. Això protegeix la identitat del denunciant, fins i tot dels periodistes del consorci.
També proposen contactar-hi mitjançant un correu electrònic xifrat, fent servir la seva clau pública, tot recordant que només restarà xifrat el contingut del missatge. Val més fer-ho, així, des d’una Wi-Fi pública i amb un correu electrònic fals.
A més a més, l’ICIJ fa servir comptes de missatgeria encriptada com Signal, WhatsApp i Wire. Com també les apps Perio i Keybase, que permeten encriptar i enviar grans volums de documents. Sense oblidar el tradicional enviament anònim d’informació, dins d’un sobre via el correu postal.
En els temps de la política vigilada, aquestes eines estan a disposició d’aquelles persones que, des de dins les institucions financeres i polítiques, creuen que ja n’hi ha prou amb les maneres de fer actuals. Unes eines del tot innecessàries, quan es disposa de sistemes de protecció democràtica per tal d’evitar la temptació d’abusar dels béns públics. Un és el departament d’intervenció general, que fiscalitza els actes de tota la resta de l’administració general, parapúbliques i entitats de dret públic incloses. Als comuns això ho fa l’interventor de comptes.
Malauradament, ambdues figures han estat darrerament motiu de polèmica. En aquesta situació, seria patriòtic compartir la informació.