LES PROPOSTES SOCIALDEMÒCRATES PER AL FUTUR D’ANDORRA

Autor:
Font:
Publicat el: 15 de Gener de 2009

logo-alternativa-nou.jpg

EL CANVI NECESSARI
Barcelona, 15 de gener del 2009

Les properes eleccions al Consell General ens han de servir per obrir una nova etapa política a Andorra.
Una etapa que torni l’esperança i la confiança en les institucions posant punt i final a la pèrdua de respecte a l’interès general que ha portat la política equivocada i excloent del govern PINTAT i dels partits que li donen suport.
Una etapa que es caracteritzi per l’assumpció de noves prioritats polítiques: la desaparició de l’amiguisme, la regeneració democràtica, la defensa del pluralisme, les llibertats i els drets civils i l’avenç social.

Aquesta és l’etapa que els socialdemòcrates volem obrir.
Demanem doncs el suport dels ciutadans i ciutadanes per dur a terme una veritable política de canvi que faci possible que Andorra avanci com a país i com a societat.

I. EL CANVI ÉS POSSIBLE
Els socialdemòcrates volem encapçalar aquest canvi perquè ens fem ressò d’aspiracions profundes que surten del cor de la nostra societat. Porto tres anys parlant i escoltant la gent, les persones i les associacions professionals, culturals i esportives.
Els ciutadans estan demanant que es posi seny i respecte a tant desgavell. Volem fer de l’entesa ciutadana i de la integració política i social la base de la nostra política de canvi.
Diàleg institucional i amb les forces polítiques que articulen la política andorrana, diàleg amb la societat i estabilitat institucional seran les característiques essencials del nou estil de Govern que els socialdemòcrates estem disposats a posar en pràctica.
No ho volem fer sols, sinó en companyia de la societat andorrana. En contacte amb els joves, amb l’àmplia majoria de ciutadans que ens demanen que fem de les seves necessitats reals (l’accés a l’habitatge, l’educació dels seus fills, un medi ambient saludable, la feina…) el centre de la política andorrana.
En contacte amb els àmbits culturals, amb tots aquells que per la seva capacitat intel•lectual tenen molt que aportar al país.
Amb tots aquells que des de la seva no adscripció política partidària volen construir amb nosaltres un país unit i sense exclusions per raons de fortuna o d’origen.
En definitiva, en companyia d’aquesta majoria social d’Andorra que espera, que vol veure desenvolupat un projecte de govern progressista com el que els socialdemòcrates amb l’Alternativa representem.

II. FACTORS DE CANVI
Estem convençuts que es donen importants factors que intervenen a favor del canvi polític. N’esmentaré tres:
1) El canvi com exigència de la societat andorrana.
La necessitat del canvi, de l’alternança, és des de fa mesos, una exigència de la societat andorrana.
Una societat dinàmica i madura, que no accepta que una Andorra, la de dalt de l’escala econòmica i social, decideixi per l’altra o en contra seva.
Una societat plural que vol seguir sent una comunitat política de ciutadans lliures i iguals en drets, que vol poder seguir construint un país de comú acord i per a tots, des de la igualtat d’oportunitats i amb drets compartits.
Una societat que reclama als poders públics més transparència democràtica i més compromís amb l’Andorra real i amb els problemes de la ciutadania.

2) El canvi com superació del projecte esgotat del liberalisme conservador
El canvi que suposarà l’alternança serà conseqüència de la superació d’un projecte esgotat i que ja no dóna més de si: el projecte del PLA, afectat, en primer terme, pel desgast inevitable que produeixen catorze anys d’hegemonia política.
El projecte liberal està també afectat per un procés de radicalització conservadora que no ha estat entès ni compartit per una bona part dels seus electors.
Un partit i un govern febles, sense marge de maniobra per a fer pactes d’Estat incapaços de construir un país des de l’acord, per la qual cosa prefereixen fer-ho des de l’exclusió: només treballen per impedir l’alternança.

3) El canvi com expressió d’una alternativa real i preparada per governar
El canvi serà possible perquè els socialdemòcrates tenim un projecte progressista, d’esquerres i reformista.
La nostra condició d’alternativa es recolza no solament per ser la força política que més representa, perquè més s’hi assembla, a la societat andorrana sinó també perquè les iniciatives polítiques que hem desenvolupat en la nostra feina constant d’oposició constructiva ens avalen i ens acrediten com a un equip preparat per governar.

III. ANDORRA DES DE L’ENTESA
Els socialdemòcrates volem aportar confiança, tranquil•litat i estabilitat a la societat andorrana.
Confiança en les seves possibilitats i en la seva capacitat de diàleg, amb actituds bàsiques per encarar els reptes del present i del futur immediat.
Pretenem tornar a les millors tradicions i als millors temps de la política andorrana: els que van fer possible la construcció d’un país entre tots i per a tots amb la Constitució del 1993.
Perquè no estem incapacitats per l’acord. Ben al contrari és quan els progressistes tenim majoria que són possibles els acords.
Ens proposem normalitzar la política andorrana perquè volem fer que sigui normal l’acord intern capaç de garantir que Andorra tingui futur com a país i deixi de ser un conglomerat caòtic de ciutadans, grups de pressió, parròquies, sindicats i associacions enfrontades.
Per aquest motiu la recomposició i l’ampliació d’acords bàsics representa el punt de partida de la proposta electoral que el Partit Socialdemòcrata amb l’Alternativa ofereix a la societat andorrana.
Una societat que, al nostre entendre, només podrà avançar a partir de dos grans acords d’importància estratègica que els socialdemòcrates defensem i que un cap de Govern socialdemòcrata impulsarà des del primer moment:
– Acord polític nacional per a les relacions econòmiques i socials amb Europa;
– Acord entre el Govern i els agents econòmics i socials per tirar endavant un gran pacte pel treball i el desenvolupament econòmic.

IV. NOVES PRIORITATS: IGUALTAT D’OPORTUNITATS I DRETS SOCIALS
Aquests dos gran acords -per a construir un nou país per tots, embrancat a Europa, i per assolir un pacte econòmic i social- són els pilars de la política de canvi que els socialdemòcrates defensem.
Ho són, perquè una política progressista només es pot dur endavant en un marc d’estabilitat i d’integració política.
I ho són, també, perquè són indicatius de les noves prioritats polítiques amb que treballarà un govern de l’Alternativa amb un cap de Govern socialdemòcrata.
Les prioritats polítiques que els socialdemòcrates contemplem estan relacionades amb les llibertats, els drets i el benestar de la ciutadania andorrana i no pas amb les obsessions d’aparentar i malgastar des dels despatxos ministerials.
I en coherència amb aquestes prioritats, el canvi que el PS proposa persegueix objectius clars i compartits per una majoria de la nostra societat: defensa intransigent de l’interès general en l’acció de govern, més acord polític i institucional amb Europa, més benestar i més drets socials.
Per això el nostre programa electoral es centra bàsicament en mesures per desenvolupar tres grans línies d’acció de Govern:
1) Política de regeneració, de reforçament de la democràcia i la transparència.
2) Política econòmica de modernització i progrés.
3) Polítiques pel desenvolupament dels drets socials de les ciutadanes i ciutadans d’Andorra.

a) Un canvi per reforçar la democràcia i la participació.
Els socialdemòcrates proposem una sèrie de mesures de regeneració democràtica que considerem d’aplicació urgent en un país que pateix dèficits democràtics derivats de la patrimonialització de les institucions i dels recursos públics per part del govern del PLA, particularment a la RTVA S.A.
Ens comprometem a impregnar de transparència tots els aspectes de la gestió política i administrativa: l’actuació de les institucions, el procediment administratiu, la gestió de la funció pública, la prestació dels serveis públics i l’actuació de les empreses públiques vinculades a l’Administració.
El nostre govern oferirà informació permanent i comprensible sobre les seves actuacions, amb la finalitat de superar la malfiança que sovint tenen els ciutadans en relació a les institucions públiques.

b) Un canvi per la modernització i el progrés d’Andorra.
Proposem una acció política econòmica que es fonamenta en una visió moderna de la societat, inspirada en la tradició socialdemòcrata europea per buscar l’interès col•lectiu de la societat.
La nostra proposta econòmica està treballada i preparada per beneficiar l’interès general de manera que, d’aquí a quatre anys una majoria de ciutadanes i ciutadans estiguin millor, en la seva qualitat de vida i en els ingressos del seu treball que no pas ho estan ara.
El model de país dels socialdemòcrates es basa en la gestió sostenible dels nostres recursos naturals i de la preservació i millora del medi.
I s’acompanya d’una redistribució dels recursos que faci possible un sistema de protecció social que garanteixi una major estabilitat a tots els ciutadans i ciutadanes tant si són empresaris com professionals, treballadors assalariats, joves i estudiants o gent gran.
Per iniciar aquest nou model i consolidar-lo plantegem una reforma seriosa que permeti:
1. Un acord d’associació i una política d’embrancament amb la Unió Europea que ens permeti sortir de la llista de paradisos fiscals, la qual cosa suposarà ampliar les perspectives de negoci de moltes empreses i professionals andorrans i també facilitarà el desenvolupament de negocis i carreres professionals dels joves andorrans a l’estranger.
Perquè és aquí a Barcelona, davant la Sandra AMAT, estudiant d’econòmiques, que penso que avui és aquí, que va explicar públicament el passat 11 de novembre el veritable “via crucis” que ha patit ella i de tants altres estudiants andorrans, que correspon dir-vos que el canvi que defensem començarà parlant seriosament amb el govern espanyol per trobar una solució, ràpida i adequada, als inadmissibles problemes que teniu els joves que estudieu i voleu treballar a Catalunya i a Espanya.
Una gran diferència, un gran canvi, front a la política liberal que no ha resolt els problemes dels joves andorrans que volen viure i treballar a Espanya ni ha ajudat als empresaris i professionals, que es veuen castigats fiscalment a Espanya i arreu d’Europa.
2. Un nou sistema fiscal basat en l’equilibri entre fiscalitat indirecta i directa. Això permet, d’una banda, reduir la fiscalitat indirecta respecte a l’actual per fer guanyar competitivitat a les empeses, contribuir a una major activitat econòmica i oportunitats de negoci i, per tant, facilitar la creació de nous llocs de treball; de l’altra, es contribueix de manera més justa a les necessitats de finançament de l’Estat per mitjà d’una fiscalitat directa clara i amb tipus impositius baixos.
3. La defensa del nostre patrimoni natural amb una política basada en la gestió dels recursos naturals racionalitzats i optimitzats, que redueixin la dependència energètica de l’exterior i que no només garanteixin la conservació del patrimoni col•lectiu, sinó que el posin en valor. Qüestió indispensable per a redreçar i consolidar el nostre turisme.

c) Un canvi per construir l’Andorra social.
El canvi que defensem ha d’abastar, igualment, la política social que ha patit una postergació contínua durant els mandats liberals. Perquè sabem que hi ha un debat social que es vol tapar i existeixen causes de malestar social a Andorra que no es veuen reflectits en el triomfalisme del discurs oficial.
Ens proposem activar polítiques tendents a ampliar els drets socials dels ciutadans i les ciutadanes, amb un sistema de protecció social reforçat, amb l’augment de les pensions i la millora de l’educació en totes les branques d’edat. Amb ajuts als joves i a les famílies monoparentals.

NECESSITAT DE L’ALTERNANÇA: UNA ANDORRA PER TOTHOM

Som molt conscients que existeixen les condicions perquè el canvi que proposem es converteixi en realitat.
Hi ha una societat madura que està preparada pel canvi, hi ha un desig general de posar fi a les dues Andorres, a les polítiques que no respecten l’interès general. Hi ha un esgotament clar del cicle polític liberal.
L’alternança que proposem es fomenta en el diàleg, en la integració i en la igualtat, perquè Andorra no és propietat privada de ningú, sinó que pertany a tots els seus ciutadans i ciutadanes des de l’assumpció d’uns principis i valors comuns.
Volem construir una Andorra que es mogui amb una ferma voluntat de futur en prosperitat. No és hora de queixar-se sinó d’afirmar i de proposar.
Moltes gràcies per la seva atenció.

Jaume BARTUMEU CASSANY
Barcelona, 15 de gener del 2009

pdf3.jpg