Socialdemocràcia i Progrés va reclamar ahir a l’executiu que retorni al camí de la concertació, el diàleg i el consens per tirar endavant la reforma de la funció pública. Així ho van manifestar ahir el president d’SDP, Jaume Bartumeu, i el conseller del Comú de Sant Julià de Lòria de la formació, Josep Roig, que van lamentar el “tic autoritari” de l’executiu d’Antoni Martí a l’hora de voler imposar una reforma en què no s’ha comptat ni amb els representants dels treballadors públics ni amb els diferents grups parlamentaris.
En aquest sentit, Bartumeu, que va retreure a l’executiu taronja “el desmantellament” i l’estratègia seguida per anar “al més lluny possible en la desregulació de la funció pública”, va recordar la forma de treballar, amb tothom, i la feina que es va fer en el marc de la Taula de treball sobre la Llei de la funció pública el 2010, de la qual en van sortir 33 acords sobre els principis que havien de regir la reforma de la funció pública.
Precisament, aquests 33 punts són els que van tornar a posar ahir sobre la taula Bartumeu i Roig com a “punt de partida” per poder retornar al camí de la concertació i el diàleg per tal d’afrontar una reforma de la funció pública “tan necessària com urgent”.
I és que tant pel president de Socialdemocràcia i Progrés com pel conseller de Comú lauredià, que van assegurar que “el Govern de DA deixarà la funció pública pitjor de com se la va trobar el 2011”, els punts acordats fa més de set anys per l’executiu socialdemòcrata d’aleshores, els representants dels sindicats de l’Administració i també pels grups parlamentaris presents al Consell General són a dia d’avui “encara vigents”.
Així, Roig, que va incidir en la importància que una llei d’aquestes característiques “sigui fruit del màxim consens”, va recordar que en aquell moment es va fer un treball “sense a prioris” i “es va començar a partir d’un full en blanc”, fet que va facilitar que es poguessin establir uns principis que havien de regir la reforma de la funció pública”.
El conseller lauredià, que va lamentar que l’executiu demòcrata no hagués reprès aquest treball i que, lluny de buscar aquest pacte, hagués provocat una fractura entre el Govern i els representants dels treballadors públics, va criticar també “el mercadeig per interessos electorals” que està fent el grup parlamentari demòcrata a aquesta qüestió, i hagi ofert als sindicats algunes concessions que van més enllà de les propostes acceptades des de l’executiu.
Per tot plegat, Roig va insistir en la necessitat de retornar a la base de l’acord del 2010 per mirar de tirar endavant una reforma de la Llei de la funció pública amb l’objectiu d’“adaptar-la als nous enfocaments de gestió, que s’han de caracteritzar per l’obertura, l’adaptabilitat, la participació, la flexibilitat, la diversitat i la capacitat de resposta”.
Roig va recordar que els acords assolits fa set anys abordaven àmbits com les situacions administratives, les relacions d’ocupació, el rol de la comissió consultiva, els drets sindicals, el règim d’incompatibilitats, el sistema retributiu, la carrera professional, el sistema de mobilitat i el sistema de jubilació.
El problema del SAAS és que “s’ha convertit en un monstre administratiu”
El president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, i el conseller del Comú de Sant Julià de Lòria de la formació, Josep Roig, van aprofitar també la compareixença per comentar diferents aspectes dels informes del Tribunal de Comptes sobre diferents institucions i organismes amb relació al tancament de l’exercici 2016.
En el cas concret del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) on, tot i el canvi en la direcció, l’òrgan fiscalitzador ha continuat detectant irregularitats, Bartumeu va assegurar que, més enllà de la reiteració de les consideracions i recomanacions, algunes de reiteratives, del Tribunal de Comptes, el problema rau “en el monstre administratiu en què s’ha convertit el SAAS”.
En aquest sentit, el president d’SDP va insistir en el fet que qui ha de marcar la política sanitària és el ministeri de Salut i no el SAAS, i va reclamar novament una reforma del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, que cada vegada és més inajornable.
D’altra banda, i amb relació al fet que el Tribunal de Comptes constatés que el Govern va satisfer més de mig milió d’euros en primes irregulars als funcionaris per diferents conceptes, Bartumeu va assegurar que “és la prova evident del desgavell que s’ha instal·lat a l’Administració”, on no es premia la tasca dels treballadors sinó que “es reparteixen galetes” per recompensar “el que anomeno estómacs agraïts”.
Finalment, i en aquest cas amb relació al fet que el Comú de Sant Julià de Lòria no va presentar els comptes a l’òrgan fiscalitzador dins els terminis previstos a la llei, Roig va remarcar que en tractar-se del primer exercici complet de l’equip de Govern de Laurèdia en Comú es va considerar “més important fer la feina ben feta i tancar bé els comptes” que no pas presentar-los dins els terminis fixats, una qüestió que “ja havíem assumit” que no podria ser.
I va tancar d’aquesta manera qualsevol especulació en aquest sentit.