Socialdemocràcia i Progrés va carregar ahir contra l’executiu pels “resultats tan pobres” que ha donat la inversió estrangera després de cinc anys i pel “control tan baix” sobre el que aquesta inversió genera en l’economia del país.
Així ho van posar de manifest ahir el conseller general de SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, després d’haver analitzat amb detall la resposta del ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació a una sèrie de preguntes de Naudi amb relació al nombre d’inversions estrangeres autoritzades els darrers anys.
En aquest sentit, Naudi i Miralles van assegurar que la resposta de Gilbert Saboya posa de manifest que l’executiu desconeix quantes inversions estan en actiu, quin volum de negoci representen les inversions en immobles, així com el volum d’ingressos tributaris que ha generat la inversió estrangera.
A més a més, els dirigents de SDP, que van lamentar que l’executiu “es vanagloriï que la inversió estrangera ha estat molt beneficiosa quan es constata que els resultats disten molt del que se’ns havia explicat”, van recordar que, segons les dades facilitades pel Govern, més de la meitat de la inversió estrangera autoritzada els anys 2015 i 2016 –61,5 milions i 51 milions d’euros d’un total de 96 i 8 milions respectivament– corresponia al sector patrimonial, inversió immobiliària i construcció.
I en aquesta línia van posar de manifest la coincidència d’aquestes dades, que no es donen ni en l’exercici 2014 (9 milions de 49) ni en el 2017 (39 milions de 82), amb els acords assolits amb Espanya per evitar la doble imposició (CDI) i per l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, de manera que bona part d’aquesta inversió estrangera vindria de la regularització de patrimonis de ciutadans no residents.
D’altra banda, i en aquest cas amb relació a la resposta de la pregunta relativa a les autoritzacions concedides per a l’exercici d’una professió liberal entre els anys 2013 i 2017, el conseller general i el secretari d’organització de SDP van lamentar que gairebé 500 de les 741 autoritzacions per a l’exercici d’una professió titulada atorgades des del 2014 corresponguin al sector sanitari, i que “majoritàriament estiguin lligades a les contractacions del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS)”.
Així, i si no es tenen en compte les autoritzacions corresponents a la contractació pública, per SDP l’impacte sobre l’economia “és irrellevant”, ja que “no hi ha hagut creació d’empreses que generin llocs de treball si no més aviat una aportació de llocs de treball competitius amb els que ja tenim”.
Per tot plegat, Naudi i Miralles consideren que la inversió estrangera és ara per ara “irrellevant”, ja que les xifres anuals no arriben als 100 milions d’euros, és a dir, són inferiors de mitjana al 2,5% del PIB, i que, per tant, “no es veu la diversificació econòmica que es va anunciar”.
Consell nacional ja pensant en els comicis
Socialdemocràcia i Progrés celebrarà aquest dissabte un consell nacional per abordar ja qüestions de cara a les eleccions generals vinents, segons van avançar Víctor Naudi i Joan Marc Miralles.
En aquest sentit, el conseller general i el secretari d’organització de la formació van precisar que continuen els contactes amb altres formacions polítiques i també amb persones independents de cara a concretar la possibilitat de presentar candidatures territorials conjuntes sota la premissa d’un mínim programa comú.