El PS aposta per deixar de ser paradís fiscal

Autor:
Font:
Publicat el: 15 de Desembre de 2008

El Triangle 

R. de C. 

Adaptar les relacions d’Andorra amb la Unió Europea (UE) avançant cap a un acord d’associació, ser més transparents i oberts, així com aplicar polítiques reals que deixin de costat la qualificació d’Andorra com a paradís fiscal.

Aquests són els eixos programàtics principals del Partit Socialdemòcrata (PS), amb els quals es presentarà a les eleccions de la primavera vinent amb l’objectiu de reconduir les relacions amb Europa i fer del país dels Pirineus un Estat més transparent i obert als ulls comunitaris.

El Partit Socialdemòcrata, amb el seu candidat a cap de Govern, Jaume Bartumeu, està actualitzant des de fa dies el programa electoral, i, per tant, de Govern, amb el qual es presentarà als comicis que amb tota probabilitat se celebraran a la fi del mes d’abril de l’any vinent. Un dels aspectes en els quals la coalició de centreesquerra farà més èmfasi és el de les relacions amb Europa des del punt de vista de la normalització. Per aquest motiu, fa poc, la formació socialdemòcrata va realitzar un seminari de treball amb la participació de diversos experts, com la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Blanca Vilà, i el catedràtic d’economia aplicada també de la mateixa universitat, Joan Clavera, que va servir per adaptar la proposta de la coalició de centreesquerra l’Alternativa, liderada pel PS, al context europeu canviant.

En l’actual context polític que hi ha a Andorra, Jaume Bartumeu es mostra bastant pessimista si la política liberal emprada fins ara continua endavant. Segons ha afirmat Bartumeu, «som davant d’una situació de crisi econòmica i financera mundial que també condiciona l’andorrana i que ha portat el país a una situació complicada». El líder socialdemòcrata hi afegeix que a aquest fet cal sumar-hi que la Unió Europea ha anat canviant la seva relació amb els països tercers, com ara és el cas d’Andorra.

CAP A L’ACORD AMB LA UE

Amb la diagnosi feta, Jaume Bartumeu creu que a Andorra no li queda cap altre remei que assolir un acord d’associació amb la UE, i deixar de banda un pacte de cooperació com el que es té en l’actualitat, que només serveix per «anar picotejant». El candidat a cap de Govern dels socialdemòcrates és del parer que davant dels treballs i la política exterior de la UE amb els estats tercers, així com l’aplicació de la Política Europea de Bon Veïnatge (PEV) amb les associacions euromediterrànies, i els acords bilaterals amb Suïssa o Liechtenstein -que acaba d’entrar en l’espai Schengen-, a Andorra no li queda més remei que assolir un acord amb la UE «amb uns vincles molt més forts en un marc concret sense haver de picotejar a través d’un acord de cooperació».

Aquesta modalitat d’aliança amb les institucions europees és més sòlida que una de cooperació, i per assolir-la el Principat d’Andorra ha de fer bé els deures, deixant de banda la negociació capítol per capítol, abandonar les especificitats «maleïdes» andorranes i «obrir-se molt més».

INTERCANVI D’INFORMACIÓ

El líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, però, insisteix en la necessitat de posar fi una vegada per totes a l’etiqueta de paradís fiscal que té Andorra. Així, cal preveure legislativament amb vista al futur l’intercanvi d’informació bancària i acabar de donar refugi als evasors fiscals tant de països veïns com de més llunyans. Aquest és un dels reptes més importants que té Andorra en aquests moments per aconseguir una plena credibilitat internacional. A més, com a país, té un problema greu, ja que tant el futur president dels Estats Units, Barack Obama com la Unió Europea tenen com un dels seus primers objectius posar fi als paradisos fiscals d’arreu del planeta. La comunitat internacional «rebutja cada cop més l’evasió fiscal», afirma Jaume Bartumeu, «i la transparència del sistema financer andorrà sobre aquesta qüestió és del tot insuficient».

En aquest sentit, Bartumeu assumeix el repte i se situa en la línia de les paraules del professor Joan Clavera quan diu que «quan ens queixem que el sistema financer d’Andorra no és prou transparent, no ens queixem que Andorra no coopera amb la lluita contra la delinqüència organitzada, el terrorisme o el tràfic de drogues. Això, ningú no ho pensa. On falta transparència és en allò referent a l’evasió fiscal. Andorra es nega a cooperar amb les autoritats financeres, no per perseguir criminals, sinó per perseguir els evasors fiscals. Sembla que les autoritats andorranes considerin que l’evasió fiscal no és cap delicte social, i ho és».

Entre els avantatges que comportaria aquesta cooperació amb Europa hi figura en primera instància la possibilitat de signar convenis que evitin la doble imposició a les empreses. A més, cal tenir present que per a Andorra es poden obrir moltes oportunitats si es posa fi a l’opacitat financera, ja que entraria al país capital net i responsable, cosa que compensaria la possible pèrdua de pes econòmic del sistema bancari del Principat.

El Partit Socialdemòcrata, doncs, té al davant -si guanya les eleccions de la primavera- una de les oportunitats històriques del país per netejar la imatge del país pel que fa al seu sistema financer i acostar-se més als estàndards europeus.

pdf3.jpg