DA segueix endavant amb les lleis tot i l’informe negatiu d’Aparicio

Autor: L. R. / I. M. / J. R. B.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 13 de Setembre de 2017

L’informe elaborat pel catedràtic emèrit en Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Miguel Ángel Aparicio sobre la llei de competències i transferències no ha fet canviar d’opinió als consellers generals del Grup Parlamentari Demòcrata.

Segons va exposar ahir Ladislau Baró en declaracions a EL PERIÒDIC D’ANDORRA «per part de DA les lleis seguiran el tràmit parlamentari per ser aprovades» tot i que recorda que és necessari el suport de com a mínim tres consellers de l’oposició perquè el text tiri endavant, ja que es tracta d’una llei qualificada.

Baró va admetre que l’informe l’ha agafat per «sorpresa» i que cal tenir-lo en compte vista la trajectòria del seu autor. Amb tot, deixa clar que «hi poden haver discrepàncies». DA, va assegurar, «creu que estan ben fetes». No obstant això, el grup demanarà al Govern que argumenti la seva proposta amb un altre informe jurídic per tal de fer fora els dubtes que l’opinió d’Aparicio ha generat i que posa en dubte que les dues lleis finalment rebin el suport necessari. Ara per ara, però, tot està en mans del grup liberal que, de moment, no s’ha volgut posicionar, mentre que tots els altres ja han anunciat que votaran en contra.

En aquest sentit, el demòcrata va convidar tots aquells que consideren que les propostes legislatives són inconstitucionals a anar als Tribunals. «Tothom pot anar al Tribunal Constitucional si considera que els dubtes [sobre les lleis] són fonamentats», va sentenciar.

SDP visiona tres escenaris possibles / D’altra banda, també es va pronunciar ahir Socialdemocràcia i Progrés (SDP). El president del partit, Jaume Bartumeu, es va posar al front dels micròfons per indicar: «El Govern vol qüestionar l’autor de l’informe Aparicio, que va ajudar a crear la Constitució i també ha estat membre del Tribunal Constitucional». Per això no va dubtar a atiar el cap de Govern: «Ha menystingut la Constitució», el va acusar.

Sobre el projecte de llei de transferències, a la qual SDP ha presentat 11 esmenes, Bartumeu va apuntar: «No s’ha respectat el criteri de proporcionalitat en el repartiment dels 55 milions, ja que als comuns amb reticències se’ls han ofert variables per contentar-los». Sobre el projecte de llei de competències, amb 15 esmenes, no va fer més que reiterar que els comuns «han de poder gestionar els terrenys que són seus».

Amb tot, Bartumeu intueix tres possibles escenaris en cas que els liberals donin el sí a l’aprovació de la llei: «Sinó, hi ha tres vies: que un comú faci un recurs, que  intervinguin els coprínceps fent una petició tot i que no és habitual o, com a últim recurs, quan s’apliquin les lleis que envaeixen competències qualsevol comú pot instar el conflicte de Competències al Tribunal Constitucional». En tot cas, va sentenciar: «Espero que no passi aquesta barbaritat».