Bartumeu proposa desenvolupar una llei contra la violència domèstica

Autor:
Font:
Publicat el: 26 de Novembre de 2008

Diari BonDia

Sergi Moral 

El Partit Socialdemòcrata (PS) va oferir aquest dimarts a la tarda una roda de premsa per donar a conèixer tot un seguit de propostes amb la finalitat d’eradicar la violència de gènere.

El dia escollit pel partit per tractar el problema no va ser aleatori, i és que es va celebrar el Dia mundial contra la violència envers les Dones. No hi havia una millor ocasió per posar de manifest, d’una banda, les propostes de la formació per lluitar contra aquesta greu vulneració dels drets fonamentals, i de l’altra, per fer una dura crítica al Govern per la dubtosa efectivitat, al parer del PS, de les polítiques destinades a combatre aquesta qüestió.

Cal centrar-se primer en les propostes que fa fer l’equip de Jaume Bartumeu, que en total són quatre i van adreçades al control legislatiu i a l’eradicació d’aquestes vulneracions, que de moment semblen irrefrenables. L’eix vertebrador de totes les propostes és la creació d’una llei específica contra la violència domèstica. Val a dir que es tracta potser de l’únic punt en comú que tenen amb l’executiu, i permetrà, segons va indicar Jaume Bartumeu, “el desenvolupament d’un pla nacional contra la violència”, en què s’inclouran apartats sobre la detecció de problemes d’aquest tipus i la prevenció dels abusos i s’establiran mètodes per donar atenció integral a les persones afectades.

El segon punt que va destacar Bartumeu està enfocat cap a Europa, i en aquest sentit va indicar que s’havien de “complir les recomanacions fetes pel Consell d’Europa” en aquesta matèria i que si no es duen a terme “poc sentit té anar a Estrasburg” de tant en tant. El tercer punt que va desenvolupar Bartumeu va anar encaminat a la propera legislatura, i en aquest cas va donar conèixer la intenció dels socialdemòcrates de crear una secretaria d’Igualtat si surten guanyadors en els propers comicis electorals. El líder socialdemòcrata va esmentar que donat que la lluita contra la violència de gènere s’ha de tractar de manera “transversal”, aquesta futura secretaria estaria regida i “dirigida pel ministeri de Presidència”.

La darrera proposta feta pels socialdemòcrates en la roda de premsa d’ahir va enfocada a afavorir la igualtat en tots els àmbits de la societat. Tal com va resumir Bartumeu, la intenció és la de desenvolupar i “avançar en la planificació d’una llei d’igualtat” perquè a Andorra “s’acabin les discriminacions”.

CREAR UNA LLAR REFUGI

El grup socialdemòcrata es va posar ahir del costat de les associacions que lluiten per la igualtat de la dona, i va donar suport a la proposta de creació d’una llar refugi per a les dones maltractades. Precisament sobre aquesta qüestió es va posicionar ahir al matí la ministra de Salut, Montserrat Gil, que va desestimar la proposta del col·lectiu al·legant que no considerava necessari aquest equipament en un país tan petit com Andorra.

Sobre la llar refugi no va ser Jaume Bartumeu qui va posicionar el PS, sinó la presidenta del partit, Mariona González, que va titllar de “ridícula” la idea del Govern de no trobar necessari un equipament d’aquestes característiques. González va indicar que la “ministra té molt poca sensibilitat” i que lluitar contra la violència domèstica va “més enllà de passejar-se de lila” durant el dia mundial.

PRESTACIONS SOCIALS

D’altra banda, González també va criticar durament, basant-se en les informacions a la premsa, el text provisional del nou reglament de prestacions socials que just es publica avui en el BOPA. La presidenta va trobar molt poc adient que una afectada per la violència domèstica hagi de tenir una residència mínima al país de sis mesos per poder acollir-se a aquest tipus d’ajudes.

A més, també va assenyalar la retallada que ha experimentat aquesta partida de cara al 2009, que s’ha situat un 10 per cent per sota del pressupostat per a aquest any.

pdf3.jpg