Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va reiterar ahir la seva oposició a la Llei general de l’allotjament turístic, aprovada la setmana passada al Consell General, ja que considera que es tracta d’una “mala llei” que no aconsegueix els objectius que persegueix d’ordenar el sector.
Així, el conseller general de la formació, Víctor Naudi, va denunciar que amb la nova llei “es premia” aquells que, en el cas dels apartaments moblats per a vacances, “han estat actuant al marge de la legalitat”, un fet que suposa un “greuge comparatiu” amb aquells que sí que han complert les exigències legals.
En aquest sentit, Naudi, que va lamentar que “s’ha volgut regular el mercat dels apartaments moblats per a vacances encabint-hi tots aquells que fins ara exercien en la il·legalitat”, va insistir que el que s’hauria hagut de fer és “aturar l’activitat i sancionar tots aquells que han actuat malament” en lloc de fer-los “una llei a mida” per donar-los una sortida. Per això, el parlamentari d’SDP va acusar també l’executiu d’haver cedit a les pressions del mateix sector i dels propietaris i promotors d’aquest tipus d’allotjaments.
A la vegada, Naudi va advertir que “amb el canvi sobtat d’ús residencial a hoteler que permet la llei” es podria perjudicar també aquelles persones que van adquirir un apartament en un immoble destinat inicialment a ús residencial i que ara, amb la nova normativa, “aquest ús es veiés tergiversat”.
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, que malgrat les crítiques va admetre que es tracta d’una llei necessària, considera també que el greuge comparatiu no afecta únicament el sector concret dels apartaments turístic, sinó l’hostaleria en general.
En aquesta línia, Naudi va recordar que no fa pas gaires anys el sector hoteler reclamava una moratòria en l’autorització de nous establiments per un “excés de llits” i va incidir que, malgrat tractar-se de tipus d’allotjaments diferents, l’entrada de més llits “distorsiona” el mercat i té també un efecte sobre el sector hoteler, “que ja té prou problemes”.
Finalment, Naudi, que va lamentar que es torni a crear “inseguretat jurídica” amb una altra llei, va recordar també els problemes de l’hivern passat perquè els temporers poguessin trobar pisos de lloguer, un problema que va en augment perquè no només es dona en la temporada d’esquí sinó que cada vegada és més difícil trobar habitatges de lloguer a totes les parròquies i els disponibles tenen “preus disparats”.
Cartes sobre la taula en la negociació amb la UE
El conseller general d’SDP i el secretari d’organització de la formació van demanar ahir a l’executiu que “posi totes les cartes damunt la taula” pel que fa a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i “abandoni d’una vegada per totes l’etapa de la indefinició”, ja que “adaptar un sector –tabac– i tota l’economia del país al mercat comú no és una qüestió menor”.
En aquest sentit, Naudi i Miralles van reclamar a l’executiu que, tal com es va comprometre divendres passat, els faci arribar la documentació en què s’explica i es justifica el posicionament d’Andorra, ja que “sense aquestes dades no podem dir si és o no una proposta consistent”.
El parlamentari d’SDP va expressar també la seva preocupació pel període de transició tan llarg que es proposa –vint anys– i va assegurar que si finalment la UE l’acabés acceptant “seria un èxit perquè cap país ha aconseguit un període tan llarg en altres negociacions”.
Tot i això, Naudi va insistir que cal explicar a canvi de què i en quines condicions s’obtindria aquest període.