SDP critica que l’acord institucional tan sols busqui el suport del PS

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 12 de Juliol de 2017

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es va mostrar molt crítica ahir amb l’acord institucional entre els grups parlamentaris, el Govern i els comuns que acompanya la modificació de les lleis de transferències i competències.

Segons va remarcar el conseller general de la formació, Víctor Naudi, el document només persegueix “complir amb l’expedient” perquè el cap de Govern, Antoni Martí, “se’l va treure de la màniga per comptar amb el suport del PS” en la negociació. Així mateix va assenyalar que el text és molt il·lustratiu de com ha estat la reforma competencial, perquè en la mateixa exposició de motius s’afirma que tot el que no s’ha pogut tancar fins ara es tractarà en el futur. “S’està reconeixent que no s’ha fet la feina”, va dir.

Les qüestions que han quedat pendents –ja que es considera que no és procedent integrar-les en els textos legals objecte de modificació– fan referència a la proposta del PS sobre les guarderies i als serveis d’infància, adolescència i joventut, i també a l’exempció de determinades taxes comunals a les parapúbliques.

Quant a les guarderies, l’acord fixa que les corporacions es comprometen a pactar els criteris d’homogeneïtzació perquè els preus siguin “tan uniformes com sigui possible a totes les parròquies” i també a fer el servei accessible a les rendes menys elevades.

Els grups parlamentaris i el Govern, per la seva banda, assumeixen que promouran la modificació de la Llei de guarderies infantils perquè disposin d’un pla pedagògic diferenciant les franges de 0 a 2 anys i de 3 a 6 anys; garantir que les infraestructures i el pla d’activitats siguin coherents amb el pla pedagògic; definir la finalitat que han de complir les guarderies i revisar la formació del personal.

En relació amb l’atenció als infants, adolescents i joves amb dificultats o en situació de risc es destaca que és competència del Govern i que aquest es compromet a continuar desenvolupant prestacions tècniques per a ells i incorporar-los a la cartera de serveis socials i sociosanitaris.

A l’últim, els grups parlamentaris i el Govern es comprometen a promoure la modificació de la Llei de finances comunals perquè les parapúbliques quedin exemptes del pagament de taxes als comuns quan ofereixin serveis públics, a excepció de les taxes per llicències d’obres.

SDP considera el document un “brindis al sol” (no s’estableix cap data per fer efectius els compromisos) i remarca que el Govern demòcrata no té la voluntat d’adoptar els canvis proposats pel PS perquè, en cas contrari, ja es podrien haver introduït a través de la reforma de les competències.

A banda, la formació detecta un problema greu en la forma del document, ja que, per part del Consell General, està signat pels grups parlamentaris quan considera que hauria de ser-ho pel síndic.

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va posar en relleu la diferència entre aquest acord i l’assolit l’any 92, ja que si en aquell es va aconseguir un consens total en transferències i competències a hores d’ara només s’ha pogut tancar un text amb un “suport de mínims”.

Davant de tot plegat, la formació va afirmar que no signarà l’acord ni donarà suport a la proposta que faci DA, ja que per Bartumeu això no és un acord institucional sinó “un acord polític que ha fet DA per resoldre problemàtiques que tenia el cap de Govern en la seva agenda electoral”.