L’exadvocat dels accionistes majoritaris de BPA ha comparegut aquest dimecres davant de la Comissió Especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera. En acabar ha ofert una roda de premsa per explicar el que allà hi ha exposat i bàsicament ha refermat el “convenciment” que les pressions que va denunciar Higini Cierco van existir i que les dades sobre la família Pujol i altres personalitats de Catalunya “s’haurien anat a buscar a qualsevol banc” d’Andorra. Bartumeu ha lamentat el fet que se li hagin fet poques preguntes i considera que la demanda sobre aquesta compareixença es va fer “en clau política perquè es pensaven que no hi aniria”.
Bartumeu ha detallat el que ha donat de si la seva compareixença, que ha durat tres quarts d’hora, i en la qual només ha rebut preguntes del conseller demòcrata Miquel Aleix i també del conseller del Partit Socialdemòcrata Pere López. Segons Bartumeu, Aleix li ha retret les manifestacions que va fer a 8TV sobre els grups de pressió econòmica i li ha remarcat que això és “perjudicial” per al país. Bartumeu ha titllat aquestes manifestacions de “lamentables i llastimoses” i ha remarcat que no li ha de donar “lliçons de res i menys d’andorranitat” ja que en aquesta intervenció televisiva va “defensar responsablement” el Principat i ha conclòs que no és precisament ell qui “malmet” la imatge del país. L’exlletrat dels Cierco ha remarcat que aquesta no era una discussió que correspongués a la comissió i que per aquest motiu emplaça que es faci “un debat polític” al voltant d’aquest tema.
El conseller demòcrata també li ha demanat sobre les pressions rebudes per Cierco i com era que no les havia denunciat anteriorment. Ha remarcat que ell no va conèixer les pressions i coaccions que es van efectuar el 2014 a Higini Cierco fins al “12 o 13 de març del 2015” perquè va ser quan li van explicar els seus clients i que tot just el dia 16 va reunir-se amb el cap de Govern i amb el ministre de Finances i els va exposar aquests fets, amb la qual cosa va tardar “un màxim de 72 hores en fer-ho saber”.
En relació a aquests fets també li ha demanat López, destacant si li donava “veracitat” a les filmacions en què s’evidencien aquestes suposades pressions. Bartumeu ha respost que en aquella reunió a Govern va demanar al cap de Govern si volia veure aquest document ja que fora hi havia una persona “amb un portàtil” en què hi havia aquestes filmacions i que aquesta proposta va ser rebutjada. Ha remarcat que està “convençut” que aquestes pressions van existir i que òbviament no hi ha proves materials perquè “tots som grans per entendre que actuacions de claveguera” com aquestes “no acostumen a deixar rastre”. Ha conclòs que es creu les manifestacions de Cierco perquè “altres interlocutors” li ho han confirmat.
A una altra pregunta de López, sobre el fet si els diners no haguessin estat a BPA no hi hagués hagut problemes, Bartumeu ha remarcat que si algú va pressionar BPA era perquè s’havia dit que els diners eren allà però que aquests comptes de la família Pujol o d’altres persones de la política catalana s’haguessin anat a buscar a una altra entitat. I sobre la relació entre els comptes de la família Pujol i les actuacions del FinCEN, Bartumeu ha respost a López que quan es van fer les pressions a Cierco se li va manifestar que ja s’havien fet els contactes escaients amb les autoritats nord-americanes i que es prendrien les accions adients per “portar perjudici” a l’entitat a la qual se li demana informació.
També ha manifestat que certes informacions sobre les relacions amb el FinCEN hauran de ser respostes pel cap de la Uifand, Carles Fiñana, en la seva compareixença al davant de la comissió.