SDP critica que el Govern no s’avanci a la fi de l’acord duaner

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 26 d'Octubre de 2016

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, van lamentar ahir que el Govern “està enganyant” en relació a l’acord duaner perquè assegura que es podrà mantenir però la realitat és que hi haurà d’haver renúncies. Per això el partit va criticar que no es faci res des de l’executiu per avançar-se i veure què comporta la fi d’aquest acord i al mateix temps valorar els avantatges que pot oferir l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

Naudi va remarcar que ara per ara s’està confonent la ciutadania i això pot fer que aquesta acabi votant en contra de l’acostament a Europa en el referèndum previst.

A banda de la tasca interna (que passa per unir les forces polítiques i fer pedagogia amb els ciutadans), SDP considera que també caldria que el Govern fes un esforç per assegurar una imatge de “país respectable” davant de tots els països que formen la UE.

En aquest sentit va indicar que les actuacions dels ministres Jordi Cinca i Jordi Alcobé no hi ajuden i per això cal actuar per evitar problemes en el moment en què el Principat vulgui que se li reconegui alguna especificitat. La formació considera que el privilegi del tabac s’hauria d’allargar el màxim de temps possible amb algun període transitori.

Tot i així exposen que el Govern hauria d’haver previst la reducció d’ingressos i la reconversió del sistema que això comporta, al mateix temps que el sector comercial busca algun altre “ganxo”. També en la lliure circulació de persones s’aposta per un període transitori, tot i que en aquest cas la possibilitat “és més defensable” que en el tabac.

Pel partit, tot això s’ha de compensar amb l’obertura estrangera. SDP va reiterar que per prendre part en un pacte d’Estat cal que el Govern escolti totes les veus, un fet que no ha succeït. Per Naudi, les opinions que hi ha al país sobre els aspectes que afecten l’acord d’associació es podrien utilitzar com a elements a l’hora d’anar a negociar a Brussel·les.