Bartumeu comparteix amb el PSS el neguit per preservar el secret bancari

Autor:
Font:
Publicat el: 27 d'Octubre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Enric Guinart

Per casualitat del destí, l’assistència de Jaume Bartumeu al congrés ordinari del Partit Socialista Suís (PSS) ha estat més oportuna i profitosa que mai ja que s’ha produït uns dies després de les reunions de l’OCDE i de la Unió Europea encaminades a mantenir una actitud molt més dura envers als països considerats com a paradisos fiscals i posant sobre la taula una hipotètica ampliació de la llista negra de què forma part Andorra i on també hi podria entrar Suïssa, o almenys aquesta és la voluntat expressada per Alemanya.

I és en aquest context on el candidat del Partit Socialdemòcrata a les pròximes eleccions va continuar ahir els contactes mantinguts fins a la cloenda de la sessió del dissabte del congrés del PSS, tenint una reunió de treball amb diversos responsables del grup parlamentari i de la direcció del Partit Socialista Suís destinada a confrontar i comparar les respectives posicions de Suïssa i d’Andorra amb relació a la crisi mundial de l’activitat financera i bancària. Segons informa l’oficina de premsa del candidat socialdemòcrata, de manera especial es va analitzar la política actual de l’OCDE i la Unió Europea adreçada a bandejar els països que, pel fet de no mantenir una transparència suficient, no admetem l’intercanvi d’informació administrativa a la demanda dels països que persegueixen l’evasió fiscal. A la vegada, els contactes van servir per tractar les dificultats de preservar el secret bancari que apareixen en l’escena internacional a partir de les reunions de la Unió Europea i de l’OCDE que s’han desenvolupat en els darreres dies. En aquest sentit, Bartumeu va afirmar que “els socialistes suïssos estan preocupats perquè veuen que la situació no la podran mantenir eternament”, ja que “està molt clar que hi ha un abans i uns després” de les declaracions d’intencions fetes públiques aquesta setmana pels dirigents de la Unió Europea. I, per tant, “durant les reunions vam coincidir que no podem pretendre anar fent l’andorrà”, va destacar Bartumeu. A més, el polític de la capital va cloure la seva estada a Suïssa amb un missatge d’unitat: “Els socialistes suïssos i els socialdemòcrates andorrans compartim una mateixa voluntat: fer que els nostres països siguin uns interlocutors fiables de la Unió Europea. La confiança entre els nostres països i la Unió Europea és necessària per consolidar el nostre futur econòmic i social”.

ELS PARTICIPANTS// La delegació dels socialistes suïssos va estar encapçalada per la parlamentària Hildegard Fassier-Osterwalder, consellera nacional i presidenta de la Comissió d’Economia i Tributs del Consell Nacional de la Confederació Helvètica. A la reunió també hi van ser presents Peter Hug, secretari internacional del PSS, Walter Shuter, president de la secció PS Suïssa internacional i membre de la presidència del Partit Socialista Europeu i Stefan Hostettler, secretari d’Economia, Finances i Agricultura del PSS.

pdf3.jpg