“El senyor Pere López i jo no juguem a la mateixa divisió”, entrevista a Jaume Bartumeu

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 5 de Setembre de 2016

President d’SDP i excap de Govern, Bartumeu repassa els temes d’actualitat política i evidència els descontentament amb l’actual executiu. Malgrat ser part activa en el cas BPA com a exadvocat dels accionistes majoritaris, no eludeix totes les preguntes respecte dels problemes de l’entitat.

Com afronten el curs polític?
Més enllà de la preocupació que hem manifestat sobre l’evolució de la situació de les relacions institucionals amb el país veí del sud, estem preparant l’assemblea general, el que seria un congrés polític, d’SDP.

Hi haurà iniciatives legislatives dels dos consellers generals?
Partint de la base d’una voluntat de parlar clar, el que no podem fer és fer volar coloms. La nostra situació parlamentària és la que és. No tenim un grup parlamentari i per tant les iniciatives queden molt condicionades. Si hi afegim que hi ha hagut una voluntat de les altres forces polítiques, menys del grup liberal, de marginar les propostes d’SDP, és difícil de poder presentar-les.

Podrien donar suport a alguna de la majoria demòcrata?
Quan les vegem li podré contestar. Nosaltres, SDP, a aquest Govern no li fem confiança en res. Sí que podríem donar suport amb les nostres aportacions si hi ha alguna proposició que presenti el seu grup parlamentari o algun projecte de llei que vagi en la línia dels compromisos contrets per Andorra en l’àmbit internacional o que comporti una millora dels drets i llibertats dels ciutadans. Però més enllà d’això, ells ja són 15 per votar-se les polítiques restrictives de drets. No ens necessiten i nosaltres no els podem ajudar a fer-les passar.

Com valora les negociacions per a l’apropament a la UE?
Vam suspendre la participació en el pacte d’Estat perquè el Govern no ho fa bé. No ens informa o dóna informació esbiaixada i va a la seva. En una matèria com aquesta, on s’ha de buscar un acord, una complicitat amb l’oposició, no s’ha volgut fer. I no només a nosaltres. S’ha volgut marginar de sortida el grup liberal. Suposo que per situar DA com els grans europeistes, quan tots sabem i les hemeroteques estan per recordar-ho que bona part dels membres de DA si són europeistes són conversos.

Com creu que està portant les negociacions el Govern?
El Govern no ens està informant. Però tampoc és cap secret si li dic que nosaltres tenim la nostra agenda, els nostres contactes i els nostres canals per anar-nos informant davant l’opacitat del Govern. Crec que no ho porta bé. Ara està concentrat en el tema institucional quan del que hauríem de parlar és dels continguts econòmics concrets. Posar ja d’una vegada sobre la taula el com i el perquè l’acord d’associació ha de transformar per força l’acord duaner.

Un altre pacte que vol el Govern és el de la sanitat.
Volem seure en una taula i volem arribar a poder ser copartícips d’aquest pacte. Però si el ministre ja fa declaracions dient que la reforma es farà sí o sí, per força… I que serà així tant si ens agrada com si no. Són 15 consellers, que ho votin d’una vegada.

L’‘afer BPA’ ha fet que la legislatura sigui políticament pobra?
El Govern tota aquesta crisi financera l’ha portat molt malament. Ha volgut concentrar el debat polític o la inexistència de debat polític en la crisi financera. Hi ha un assumpte, amb tots els respectes per la crisi financera, molt més important que és el futur de les properes generacions en relació amb l’acord d’associació amb Europa i això ha passat a segon pla. El Govern no té excusa per amagar la falta d’actuació en àmbits com ara la sanitat i la relació amb Europa.

El Govern ha gestionat malament tot el ‘cas BPA’?
Em sembla evident, però hem d’esperar a les conclusions de l’anomenada comissió BPA per comprendre la situació financera. Tot i que no s’ha de ser un gran coneixedor de les finances públiques per saber que per voluntat del Govern i de la seva majoria ha estat inoperant i condemnada al fracàs absolut.

Com l’hauria gestionat vostè?
De manera diferent, menys abrupta i més dedicada a trobar solucions a un problema concret i a no generalitzar-lo.

Ha estat molt dur amb el conseller Pere López per demanar-li com a exadvocat dels Cierco comparèixer al Consell.
El senyor Pere López i jo no juguem a la mateixa divisió i per això no hem de fer més polèmica. Ell va dir unes barbaritats que demostraven la seva ignorància dels textos constitucionals. Ho he deixat en evidència i per mi s’ha acabat la discussió.

Per quins motius va deixar de ser el representant dels màxims accionistes de BPA?
Quan el grup Cierco comunica que ja no sóc el seu representant legal, nosaltres responem amb un altre molt concís que deia que per discrepàncies en l’orientació de la defensa penal havia decidit deixar la defensa. I aquesta és la qüestió. Si hi ha una discrepància en l’orientació d’una part de la defensa el que no és coherent és deixar una part de la defensa i mantenir la defensa en les qüestions civils i administratives. Perquè això al final és una situació global amb diverses derivades jurídiques.