Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va celebrar ahir una reunió del consell nacional en la qual el tema estrella va ser l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea. El president, Jaume Bartumeu, va demanar més transparència al Govern per tal de conèixer els detalls i l’estat de les converses amb els responsables comunitaris per tal de poder avaluar les conseqüències tant positives com negatives de l’apropament a Europa.
“És al Govern a qui li pertoca negociar”, va exposar Bartumeu. “Té una obligació política de compartir la informació”, va reiterar. A banda, el president de la formació va anunciar que iniciaran “una campanya d’explicació pública i política de l’acord d’associació”. Tot i no detallar en què consistirà i com es formalitzarà, sí que va avançar que “volem anar a la ciutadania a dir-li els avantatges i els eventuals inconvenients, que també n’hi haurà”.
En la seva opinió, “el que no podem fer és mantenir el treball d’elaboració política de l’acord dins de l’obscurantisme”, i va considerar que aquest fet “és dolent per a tots els que volem l’acord d’associació”. La situació, per Bartumeu, “no és admissible en un règim parlamentari”.
També en relació amb l’acord d’associació amb la Unió Europea, el líder d’SDP va reclamar que l’executiu treballi per ampliar el pacte d’Estat i incloure els liberals, a la vegada que va queixar-se que “el Govern no ens explica les converses” que tenen amb el principal partit de l’oposició. “La nostra posició, que hem ratificat, és que si es vol fer un acord polític i s’ha de dir pacte d’Estat hi ha d’haver tot l’arc parlamentari”, va apuntar.
Tampoc va estalviar crítiques al cap de Govern per aquesta qüestió: “El senyor Toni Martí, com que fa més política electoralista que política d’Estat, va voler forçar la màquina i tenia la voluntat d’arraconar els liberals, i de moment ho ha aconseguit, però això condiciona la força que pugui tenir” el pacte.
Des del punt de vista de Bartumeu, l’acord amb Europa encara tardarà “un any i mig o dos anys” a tancar-se i rubricar-se. Després s’haurà de sotmetre a un referèndum. “Per guanyar-lo, com a mínim s’ha de tenir una amplíssima majoria de l’arc parlamentari o la unanimitat”, per posteriorment “anar a convèncer la ciutadania”. “Si un ja es mutila d’una part important de l’oposició ja comencem malament la futura i necessària ratificació”, va concloure Bartumeu.
Finalment, al consell nacional també es va debatre sobre la situació en els diferents comuns en els quals la formació hi té representació, com ara Sant Julià de Lòria o Andorra la Vella.
PRESÈNCIA D’UN POLÍTIC DE SAN MARINO
El consell nacional d’SDP d’ahir va comptar amb la presència de Paride Andreoli, membre del Partit Socialista de San Marino. La seva aportació va ser un dels fets destacats de la jornada. Andreoli va explicar com s’estan desenvolupant les converses entre el petit país de la península itàlica i la Unió Europea, així com les similituds i diferències que hi ha amb Andorra.
Va coincidir amb els membres d’SDP en el fet que “seria oportú que totes les forces polítiques, independentment que siguin del Govern o de l’oposició, puguin contribuir a donar sortida que l’acord d’integració es pugui presentar a les poblacions dels respectius països” i que posteriorment es pugui votar en referèndum. Bartumeu va elogiar la manera de fer sanmarinesa en el fet que allà “la comissió d’Exteriors rep puntual informació del ministre, però la rep en sessió pública i la transcripció surt publicada a la premsa”.