El conseller general de SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, han comparegut, aquest dimarts a la tarda a la seu del partit, per valorar els darrers fets succeïts arran de la detenció de l’exagent de la policia que va disparar contra l’edifici administratiu de l’Obac. En aquest sentit, Bartumeu ha lamentat que el procediment penal de l’exagent de policia detingut es va fer “amb nocturnitat i a porta tancada” i per aquest motiu ha recalcat que “pensem que alguna cosa es deu voler amagar en aquesta història”.
D’aquesta manera, Bartumeu ha recordat que “fins a la setmana passada” els judicis penals a Andorra es feien a porta oberta i eren públics i, per tant, ha assegurat que no s’entén com és possible que ningú hagi pogut escoltar “com i de quina manera aquest inculpat accepta la seva responsabilitat”. “Aquesta ordenança penal es va fer a les tantes de la matinada i d’amagatotis i això no és propi d’un procediment judicial en un Estat de dret”, ha insistit.
En relació a l’actuació de la fiscalia, que aquest dilluns va sortir al pas per justificar el procés de judici ràpid i la condemna al sotsoficial de policia, tant Naudi com Bartumeu han criticat aquest posicionament i l’han catalogat d’una “actuació política”. En aquest sentit, el president de SDP ha lamentat que “és el primer cop des de l’etapa constitucional que la fiscalia compareix públicament en escenari polític en clara defensa de l’actuació del Govern” i ha afegit que aquest fet no és “admissible ni raonable” i només es pot qualificar “d’intent d’accelerar un procediment per ocultar qüestions que necessiten clarificació”. Així, el president de SDP ha reiterat que ara no és moment de parlar de la culpabilitat de l’agent de policia, sinó “de la defensa de l’Estat de dret, de si es poden fer judicis a porta tancada a les tantes de la matinada i al final pot sortir el fiscal general per dir que tot s’ha fet correctament”. Per la seva banda, Naudi, que ha avançat que des de SDP ja s’han lliurat les preguntes pertinents en relació a aquest fet per a la pròxima sessió de control del Govern del 17 de març, ha explicat que quan hi ha tanta urgència en resoldre un cas, “dóna la sensació que hi ha hagut una posada d’acord contraria a la separació de poders”.
Un altre dels temes tractats ha estat el discurs que aquest dimarts al matí ha efectuat el cap de Govern, Toni Martí, durant la celebració de la festivitat de Sant Joan de Déu. En aquest sentit, Naudi ha definit el discurs de “lamentable” i ha afegit que amb les seves paraules, “el cap de Govern ha predicat el contrari del que ha dit”. Així, el conseller general de SDP ha recalcat que si el cap de Govern no volia que algú polititzés el cas dels trets a l’edifici de l’Obac, “el que hauria d’haver fet el Govern és donar la cara i fer una tasca de transparència”. “Si es queixen de la informació apareguda a la premsa és perquè segurament no s’han fet bé les coses”, ha admès. A més, Naudi ha explicat que la forma amb què s’han gestionat els actes, tant judicialment com administrativament, “deixa molt que desitjar i va en contra de la transparència”. Per aquest motiu, ha assegurat que amb actuacions com aquestes “no es reforça la imatge del nostre Cos de Policia” i ha afegit que el que calia fer era “obrir investigacions i anar fins al fons de la qüestió”.
Respecte a la posició del cap de Govern després dels fets succeïts, el qual es va personar a les oficines de la Policia, Bartumeu ha lamentat que “no hi ha precedents des de la Constitució de caps de Govern que es dediquin a anar a les oficines de la Policia a entrevistar-se amb la direcció per comentar un cas que s’està instruint”. “Aquesta actitud és contrària al respecte de la separació de poders”, ha recordat.
Naudi lamenta la manca d’informació sobre el cas BPA en la comissió de vigilància
Després que aquest dilluns s’hagi fet públic un extens volum amb documentació en relació al cas BPA, el conseller general de SDP, Víctor Naudi, ha detallat que “m’ha sobtat trobar informació que en el seu moment no se’ns va facilitar a la comissió de vigilància especial”. Tot i això, Naudi ha recalcat que és un volum extens que s’ha de mirar detingudament, però ha comentat que quan apareix més informació de la facilitada en les compareixences, “es demostra, tal com vaig dir, que la comissió no serveix de res”