Comunicat de premsa relatiu a la retirada de la nota del FinCen

Autor:
Font:
Publicat el: 20 de Febrer de 2016

BPA, EL FINCEN I EL GOVERN DE DA: PREGUNTES SENSE RESPOSTA

El ministre portaveu va comparèixer el divendres 19 de febrer davant dels mitjans de comunicació per a donar una visió triomfalista de la nota que havia publicat el FinCen el dia anterior, 18 de febrer del 2016.

Malgrat el devessall de propaganda partidista abocat per DA en les darreres hores als mitjans públics i a les xarxes socials convé mantenir el cap clar i veure que cal encarar una qüestió tan complexa com la crisi de BPA amb la voluntat de defensar l’interès general i destriant què és important –recuperar la credibilitat d’Andorra i de la seva plaça financera– del que és secundari: les ganes del ministre de Finances i del cap de Govern d’ocultar sota el paraigües americà la seva dubtosa actuació.

La nota del FinCen americà i l’explotació partidista que n’ha fet el govern de DA deixa oberts nombrosos interrogants que caldrà aclarir.

Ja d’entrada apareix el primer:

Si el Govern repeteix una i altra vegada que és l’AREB qui pilota tot aquest afer ara, per què va ser el ministre de finances el que va fer la roda de premsa d’ahir? Per què ho va fer sol, sense el suport de l’INAF, la UIFAND i l’AREB?

La resposta podria ser que Antoni Martí i Jordi Cinca volen intentar buscar una benedicció americana a la seva mala gestió de tota la crisi. Continuen fent política de partit en una qüestió d’Estat.

QUÈ DIU LA NOTA DEL FINCEN AMERICÀ?

1-    La nota del FINCEN datada el 18/02/2016 dóna per liquidada la BPA sota el control de l’AREB i afirma que en cap cas es reactivarà. L’entitat andorrana deixa de ser doncs una preocupació de blanqueig pels EEUU i d’aquí que es retiri la proposta de resolució contra la BPA del 13/03/2015.

2-    En cap moment entra a valorar si les accions de les autoritats andorranes (contràriament al que pretén el Govern) han estat les apropiades. Només constata que entre la nota del 13/03/2015 i ara, les autoritats han assumit el control de la BPA, han arrestat el Director General de la BPA, han creat l’AREB per traspassar els actius no sospitosos de blanqueig cap a un banc pont que serà venut i han iniciat el procés de liquidació del que queda de la BPA un cop, diu, resolts els processos judicials en curs.

3-    La nota del FINCEN valora que Vall Banc no tindrà directius i personal relacionats amb els casos assenyalats en la seva nota inicial del 13/03/2015. En cap cas menciona que hi haguessin més casos que els descrits en la seva nota inicial, ni que les autoritats andorranes n’hagin trobat més. Es sobreentén igualment que els actius bons són tots els actius que no estaven relacionats amb els casos mencionats en la primera nota del FINCEN.

4-    En la nota de premsa de data d’ahir que acompanya la declaració del FINCEN s’indica que no es prendran mesures contra els actius traspassats ni el banc pont, Vall Banc. S’entén doncs que no hi ha cap sospita sobre aquests, i que no provenen de cap dels casos que el FINCEN mencionava en la primera nota, ara retirada, que va causar la crisi.

5-    La nota del FINCEN no vincula les accions de les autoritats andorranes a l’emissió de la nota inicial del FINCEN del 13/03/2015, sinó que fa una pura constatació.

6-    La nota del FINCEN no valora la viabilitat de Vall Banc ni la seva capacitat de funcionament. Queda doncs per veure si els clients recuperaran els actius bloquejats, si Vall Banc podrà ser operatiu recuperant els corresponsals i quin cost suposarà tot plegat tant per les arques públiques com pels interessats, clients, empleats i accionistes.

7-    El FINCEN valora únicament els efectes que les accions de les autoritats tenen en relació a l’amenaça de blanqueig de diners que la sospita inicial feia pesar sobre el sistema financer dels EEUU. Evidentment un cop BPA desapareix com a institució financera operativa no pot ser una amenaça ni és necessari aplicar cap acció en la seva contra.

8-    El FINCEN tampoc no explica i encara menys valora si les accions de les autoritats andorranes eren les úniques vies possibles perquè la BPA deixés de representar la preocupació de blanqueig que havia manifestat el govern dels Estats Units d’Amèrica.

QUINS INTERROGANTS OBRE AQUESTA NOTA?

No ens queda gens clar si per circumscriure tres casos localitzats, identificats i en curs d’instrucció judicial calia una intervenció radical com la que va decidir el govern d’Antoni Martí.

Sobta, això sí, que gairebé un any després de la nota que va desfermar la crisi el FINCEN passi de puntetes sobre tot el que va passar abans del 10 de març del 2015.

Pel contrari queda tanmateix prou clar que ara el FINCEN es retira reconeixent que l’alarma generada era innecessària si es confirma que la immensa majoria dels comptes de BPA estaven el 10 de març del 2015 nets i polits, sense cap escletxa de sospita de pràctiques contràries a la legalitat andorrana.

I també queda clar que el Govern, després d’haver-se autoaplaudit el divendres 19 de febrer, ha de donar resposta adequada a vàries preguntes:

1-    Quan recuperaran els seus diners –estalvis i inversions– els clients de BPA?

2-    Quin futur professional tindran els empleats de BPA?

3-    Quant li costarà a l’Estat andorrà tot plegat vist que el FINCEN americà ja es desentén de qualsevulla responsabilitat? Aquesta és una pregunta obligada perquè el que va quedar ben clar ahir és que el FINCEN se’n renta les mans, diu que ja no té res a veure amb la situació i que és el Govern d’Andorra el que ho assumeix tot, de dalt a baix.

Reclamem al govern d’Antoni Martí que expliqui la veritat, que no continuï amagant al Consell General i a la ciutadania fets i documents que són essencials per a entendre que el Govern no ha actuat amb la pulcritud que pretén presentar ara.

Andorra la Vella, 20 de febrer del 2016

(Aquí us podeu descarregar el comunicat en versió pdf )