SDP acusa el Govern de “planejar” amb Standard&Poor’s sobre els fons de reserva de la CASS

Autor: B. N.
Font: ARA
Publicat el: 17 de Febrer de 2016

El president de SDP, Jaume Bartumeu, i el conseller general, Víctor Naudi, han comparegut en roda de premsa, aquest dimarts a la tarda per valorar la situació econòmica del país arran de la publicació del darrer informe de Standard&Poors i dels resultats provisionals dels bancs andorrans presentats per l’ABA aquest dilluns. Així, Naudi s’ha referit a la part de l’informe de Standard&Poor’s en què es torna a proposar, tal com ja es va fer en el darrer informe publicat el 25 de setembre, la possibilitat que el Govern utilitzi els fons de reserva de la CASS, valorats en 1.100 milions d’euros, “per fer front a l’estat de les seves finances”, segons ha indicat.

En aquest sentit, el conseller general de SDP ha recalcat que aquest punt “ens preocupa i ens indigna” i ha afegit que “ens el prenem com un toc d’alerta”, ja que tal com ha comentat, “quan es parla amb aquest grau de precisió sembla com si aquesta qüestió ja s’hagués analitzat prèviament”. “Tinc la sensació que és un globus sonda enviat per part del Govern”, ha detallat.

Per la seva banda, Bartumeu ha recalcat que “la crisi econòmica s’agreuja” i ha criticat que “per molt maquillatge estadístic que posi Govern” el creixement no arriba, la desocupació no es redueix i es manté la davallada en les importacions. Davant aquesta situació, Bartumeu ha lamentat que el Govern ha trobat com a “idea màgica el saqueig d’Andorra Telecom per pagar nòmines i garantir el funcionament de l’Administració” i ha afegit que “per acabar-ho d’adobar el nou informe de Standard&Poor’s planteja una nova proposta de saqueig a partir dels recursos de la CASS”. “Demanem al Govern que digui la veritat i expliqui quin projecte d’utilització del fons de reserva de la CASS ha planejat amb Standar&Poor’s”, ha reiterat.

En relació a les dades facilitades aquest dilluns per part de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), des de SDP s’ha criticat que “des del Govern es mira cap a un altre cantó, quan la realitat és una altra” i s’ha assegurat que els resultats, tot i que podrien ser pitjors, no es poden considerar positius. “Al final els resultats són el reflex de l’economia del país i, per tant, si els guanys baixen, les arques de l’Estat en patiran les conseqüències”, ha admès Naudi.

Finalment, en relació al debat generat arran de la possible implantació a Andorra de l’Institut Marqués, Naudi ha recalcat que l’actuació per part del Govern “no és seriosa”, ja que tal com ha indicat, “no s’entén que s’aturin projectes per motius espirituals”. A més, el conseller general de SDP ha recordat que aquest tipus de situacions generen desconfiança en els inversors i no ajuden a garantir la seguretat jurídica necessària.