SDP planteja una acció legal contra Sindicatura pel rebuig de l’esmena

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 11 de Febrer de 2016

El refús de l’esmena a la totalitat al projecte de pressupost per a l’exercici 2016 dels consellers generals de Socialdemocràcia i Progrés per part de Sindicatura un cop ja havia estat acceptada i publicada al Butlletí del Consell General no és un tema tancat. La formació s’està estudiant quin tipus d’acció legal és la més adient per defensar uns drets dels parlamentaris que es consideren trepitjats.

Així ho van explicar ahir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president de la formació, Jaume Bartumeu, que van precisar que disposen d’una nota jurídica que els ha fet arribar un assessor expert en dret administratiu que reforça el seu convenciment en el fet que l’actuació de Sindicatura en aquest cas no s’ajusta al reglament del Consell General i que fins i tot “frega la inconstitucionalitat”.

En aquest sentit, Bartumeu va recordar que “malgrat que vulguin fer dir-li el contrari” l’article 93 del reglament del Consell General deixa molt clar que les esmenes poden ser presentades “pels grups parlamentaris o per un conseller general amb la signatura de dos més”, i que no diu res en relació al fet que els consellers signants de l’esmena siguin o no del mateix grup parlamentari.

Així mateix, el president de Socialdemocràcia i Progrés va recordar les disposicions de l’article 25 de la Carta Magna en el sentit que “tots els andorrans tenen dret a accedir en condicions d’igualtat a les funcions i als càrrecs públics, amb els requisits que determinin les lleis”.

Aquest precepte no s’hauria respectat amb la decisió de Sindicatura de tirar enrere l’esmena ja acceptada i publicada, una decisió que a més a més, segons va precisar Bartumeu, s’ha pres sense que “hi hagi cap motivació”.

Per la seva part, Naudi, que va assegurar que “no és que en faci una obsessió, de l’actitud del síndic”, però sí que va alertar “que s’està produint una involució democràtica”, va recordar que Sindicatura va prendre la decisió de fer marxa enrere amb l’esmena dels consellers d’SDP “sense cap petició formal” en aquest sentit i només per la influència de les pressions d’“una força política que es fa dir progressista i que considero que no ho és”.

En aquesta línia, el parlamentari d’SDP, que va lamentar que en la sessió de dijous passat el síndic li “impedís d’expressar-se”, va assenyalar l’actitud contraposada de Vicenç Mateu, que li demana que faci una queixa per escrit i en canvi “es tira enrere una esmena per pressions de paraula i sense escrit”.

D’altra banda, la consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, va presentar una pregunta amb resposta escrita en relació al funcionament de la comissió de lluita contra l’intrusisme i per conèixer quines han estat les accions que s’han desenvolupat per la lluita contra l’intrusisme.