Bonet aposta per limitar les convencions a la CASS

Autor: P. M. VIVAS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 30 de gener de 2016

SĂ­lvia Bonet considera que la reducciĂł de la despesa sanitĂ ria passa per fixar amb precisiĂł quĂš entra dins del sistema pĂșblic, perquĂš sense lĂ­mits afirma que “hi cap tot”. La consellera general d’SDP i exministra de Salut, SĂ­lvia Bonet, planteja dos Ă mbits d’actuaciĂł per frenar el dĂšficit sanitari, perquĂš “s’han de prendre decisions importants, i no de dos o tres anys, sinĂł que quedin implantades per sempre”.

El primer, el control dels professionals que participen al sistema i, el segon, reduir el protagonisme del SAAS i que estigui sota la tutela de Salut. La parlamentĂ ria creu que el ministeri “ha d’establir el nombre de professionals que calen per especialitat i limitar el nombre de convencionats a la CASS”, i diu que si no es vol optar per aquesta via “s’han d’implantar molt bĂ© els itineraris, perquĂš si no tot cap dins el sistema pĂșblic”.

Bonet, en declaracions a COPE Andorra-AD RĂ dio, critica que no s’hagin aplicat aquests projectes ni el metge referent, “que vaig deixar gairebĂ© a punt per implantar i no es perdia la lliure elecciĂł del metge, perquĂš es pot triar el que vull, perĂČ no tenir-ne set”. En el mateix sentit, recorda que no estĂ  vigent la histĂČria clĂ­nica compartida, “que Ă©s una eina fonamental, la informaciĂł ha de fluir i a tot arreu flueix perĂČ a Andorra, no, amb 70.000 persones i un hospital”, i serviria de mesura d’estalvi per evitar repetir proves.

Cartera de serveis i itineraris
SĂ­lvia Bonet remarca que amb la reforma sanitĂ ria “no crec que calgui canviar el model, perĂČ sĂ­ determinar el que Ă©s pĂșblic i el que no, i el sistema pĂșblic ha de marcar unes regles de joc i qui hi vulgui ser les ha d’acceptar”. La consellera general aposta per definir estrictament “el que ha de cobrir la CASS i fer la cartera de serveis i els itineraris”, i insisteix que cal fixar la xifra de professionals per especialitat, perquĂš vista la quantitat de dentistes “no sĂ© si n’acabarem tenint un per a cada famĂ­lia, i amb els fisioterapeutes passa el mateix”, apunta.

La polĂ­tica d’SDP, favorable al pacte d’Estat sanitari, ressalta que les normes que s’han fixat per ara per als professionals sanitaris “sĂłn retallades, en comptes de pagar tantes visites et pagarĂ© menys”, i proposa una altra fĂłrmula. “Jo no parlo d’aixĂČ, sinĂł de funcionament, dels requisits a complir dins de l’evidĂšncia cientĂ­fica que marca el que fa falta”, manifesta, per afegir que “tambĂ© cal implicar la ciutadania perquĂš la responsabilitat de la malaltia tambĂ© Ă©s seva, hi ha coses molt bĂ siques que s’han de fer per ajudar a fer que la sanitat millori”. I ho exemplifica: “Si tens el colesterol alt pots fer dieta o prendre pastilles; optem per la dieta.”

L’altre Ă mbit on s’ha d’actuar Ă©s a l’hospital. Bonet assegura que pel que coneix des que va entrar a treballar al SAAS el 1984, “el problema Ă©s que s’ha fet massa gran, s’ha fet com un ministeri i pren decisions ministerials, polĂ­tiques, perquĂš gestiona mĂ©s del que li pertocaria”. I atribueix la responsabilitat als mĂ xims responsables de Salut, perquĂš “la manca de lĂ­nia polĂ­tica durant anys del ministeri ha fet que el SAAS i la CASS preguin decisions”.

Per a la consellera general, l’hospital “hauria de crĂ©ixer en funciĂł de les directrius que li doni el ministeri, que Ă©s qui ha de marcar les necessitats poblacionals que hi ha per al creixement de serveis, i si considera que ha de crĂ©ixer ha de presentar un projecte de cap a on vol anar”. Bonet Ă©s partidĂ ria que el SAAS com a organisme estigui instal·lat al ministeri, “perquĂš si no es fa hospitalocentrisme, i s’hauria de gestionar de manera independent el Cedre, primĂ ria i l’hospital, perquĂš si no tot queda diluĂŻt dins de l’hospital”.

Més atenció primària
La parlamentĂ ria proposa que es faci com a tots els paĂŻsos per millorar la sostenibilitat, i com va recomanar l’OMS, i que es reforci l’atenciĂł primĂ ria perquĂš alerta que “el que estĂ  passant Ă©s que els centres de salut cada vegada fan menys coses, cada vegada se’n fan mĂ©s des de l’hospital”. I posa l’exemple de la reducciĂł de tasques als centres de salut, on assegura que abans es feien moltes cures i “ara ja no es fan o es fan molt poques. On es fan? A l’hospital a les consultes dels metges, i aixĂČ s’ha d’intentar fer  bĂ©â€. Per aixĂČ, conclou que “si hi ha serveis que sĂłn mĂ©s eficients intentem que tinguin la mĂ xima productivitat i capacitat, i donem-los molt mĂ©s contingut perquĂš ara en tenen poc”.