SĂlvia Bonet considera que la reducciĂł de la despesa sanitĂ ria passa per fixar amb precisiĂł quĂš entra dins del sistema pĂșblic, perquĂš sense lĂmits afirma que âhi cap totâ. La consellera general dâSDP i exministra de Salut, SĂlvia Bonet, planteja dos Ă mbits dâactuaciĂł per frenar el dĂšficit sanitari, perquĂš âsâhan de prendre decisions importants, i no de dos o tres anys, sinĂł que quedin implantades per sempreâ.
El primer, el control dels professionals que participen al sistema i, el segon, reduir el protagonisme del SAAS i que estigui sota la tutela de Salut. La parlamentĂ ria creu que el ministeri âha dâestablir el nombre de professionals que calen per especialitat i limitar el nombre de convencionats a la CASSâ, i diu que si no es vol optar per aquesta via âsâhan dâimplantar molt bĂ© els itineraris, perquĂš si no tot cap dins el sistema pĂșblicâ.
Bonet, en declaracions a COPE Andorra-AD RĂ dio, critica que no sâhagin aplicat aquests projectes ni el metge referent, âque vaig deixar gairebĂ© a punt per implantar i no es perdia la lliure elecciĂł del metge, perquĂš es pot triar el que vull, perĂČ no tenir-ne setâ. En el mateix sentit, recorda que no estĂ vigent la histĂČria clĂnica compartida, âque Ă©s una eina fonamental, la informaciĂł ha de fluir i a tot arreu flueix perĂČ a Andorra, no, amb 70.000 persones i un hospitalâ, i serviria de mesura dâestalvi per evitar repetir proves.
Cartera de serveis i itineraris
SĂlvia Bonet remarca que amb la reforma sanitĂ ria âno crec que calgui canviar el model, perĂČ sĂ determinar el que Ă©s pĂșblic i el que no, i el sistema pĂșblic ha de marcar unes regles de joc i qui hi vulgui ser les ha dâacceptarâ. La consellera general aposta per definir estrictament âel que ha de cobrir la CASS i fer la cartera de serveis i els itinerarisâ, i insisteix que cal fixar la xifra de professionals per especialitat, perquĂš vista la quantitat de dentistes âno sĂ© si nâacabarem tenint un per a cada famĂlia, i amb els fisioterapeutes passa el mateixâ, apunta.
La polĂtica dâSDP, favorable al pacte dâEstat sanitari, ressalta que les normes que sâhan fixat per ara per als professionals sanitaris âsĂłn retallades, en comptes de pagar tantes visites et pagarĂ© menysâ, i proposa una altra fĂłrmula. âJo no parlo dâaixĂČ, sinĂł de funcionament, dels requisits a complir dins de lâevidĂšncia cientĂfica que marca el que fa faltaâ, manifesta, per afegir que âtambĂ© cal implicar la ciutadania perquĂš la responsabilitat de la malaltia tambĂ© Ă©s seva, hi ha coses molt bĂ siques que sâhan de fer per ajudar a fer que la sanitat milloriâ. I ho exemplifica: âSi tens el colesterol alt pots fer dieta o prendre pastilles; optem per la dieta.â
Lâaltre Ă mbit on sâha dâactuar Ă©s a lâhospital. Bonet assegura que pel que coneix des que va entrar a treballar al SAAS el 1984, âel problema Ă©s que sâha fet massa gran, sâha fet com un ministeri i pren decisions ministerials, polĂtiques, perquĂš gestiona mĂ©s del que li pertocariaâ. Iâatribueix la responsabilitat als mĂ xims responsables de Salut, perquĂš âla manca de lĂnia polĂtica durant anys del ministeri ha fet que el SAAS i la CASS preguin decisionsâ.
Per a la consellera general, lâhospital âhauria de crĂ©ixer en funciĂł de les directrius que li doni el ministeri, que Ă©s qui ha de marcar les necessitats poblacionals que hi ha per al creixement de serveis, i si considera que ha de crĂ©ixer ha de presentar un projecte de cap a on vol anarâ. Bonet Ă©s partidĂ ria que el SAAS com a organisme estigui instal·lat al ministeri, âperquĂš si no es fa hospitalocentrisme, i sâhauria de gestionar de manera independent el Cedre, primĂ ria i lâhospital, perquĂš si no tot queda diluĂŻt dins de lâhospitalâ.
Més atenció primà ria
La parlamentĂ ria proposa que es faci com a tots els paĂŻsos per millorar la sostenibilitat, i com va recomanar lâOMS, i que es reforci lâatenciĂł primĂ ria perquĂš alerta que âel que estĂ passant Ă©s que els centres de salut cada vegada fan menys coses, cada vegada seân fan mĂ©s des de lâhospitalâ. Iâposa lâexemple de la reducciĂł de tasques als centres de salut, on assegura que abans es feien moltes cures i âara ja no es fan o es fan molt poques. On es fan? A lâhospital a les consultes dels metges, i aixĂČ sâha dâintentar fer bĂ©â. Per aixĂČ, conclou que âsi hi ha serveis que sĂłn mĂ©s eficients intentem que tinguin la mĂ xima productivitat i capacitat, i donem-los molt mĂ©s contingut perquĂš ara en tenen pocâ.