El PS presentarà una esmena a la totalitat a la llei de mesures anticrisi

Autor:
Font:
Publicat el: 1 d'Octubre de 2008

El Periodic d'Andorra 

Iago Andreu

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata va anunciar ahir una esmena a la totalitat per al projecte de llei de mesures de reactivació econòmica que el Govern va enviar al Consell General la setmana passada i que conté alguns articles tan polèmics com el referent a l’externalització de la mútua dels funcionaris.

Aquesta va ser una de les notícies principals d’un dia en què la informació política del país va girar entorn de la multitudinària concentració de funcionaris de dilluns a la nit per manifestar el seu rebuig a les intencions de l’Executiu. 

Segons va explicar ahir a la tarda el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, són dues mesures les que especialment han motivat la decisió de presentar una esmena a la totalitat. D’una banda, hi ha el polèmic assumpte de la mútua dels funcionaris, i, de l’altra, l’abolició de les reserves de plaça. Bartumeu va qualificar aquesta eliminació d'”intent de mutilar els drets constitucionals dels treballadors de la Funció Pública”, a la vegada que també va criticar les intencions de l’Executiu d’estendre aquesta abolició al sector privat. Més enllà de les crítiques concretes, segons el candidat socialdemòcrata, el projecte de llei barreja “mesures orientades a una presumpta reactivació amb altres que res tenen a veure amb la crisi”.

Si els socialdemòcrates van ser hàbils en collir els fruits de la gran protesta sindical del dia anterior, els liberals no van quedar-se quiets: tant el Govern com el Grup Parlamentari es van mostrar disposats a trobar una solució de consens a l’assumpte de la mútua. En una línia molt similar a l’expressada pel ministre de Finances, Ferran Mirapeix, el vicepresident del Grup Liberal, Jaume Serra, es va mostrar disposat a esmenar l’article referent a la mútua, sempre que quedi clar que s’ha de mantenir l’equilibri financer de l’ens i s’han de tenir en compte els costos de gestió. Els liberals entenen que la posició dels funcionaris és fins a cert punt “raonable”, ja que l’Apaag s’ha mostrat contrària al fet que el dèficit de la mútua es financiï amb els diners dels contribuents

També el president del Grup CDA+S21 va considerar raonables les reclamacions dels funcionaris i va deixar clar que els centristes secundarien qualsevol iniciativa en què quedés clar que la mútua no tindrà pèrdues. Pel que fa als dos consellers de RD, Ricard de Haro, que ahir es va reunir amb els representants sindicals, també es va solidaritzar amb la reclamació dels funcionaris: “Hi ha una manca de transparència. Si el Govern no vol facilitar les dades de la mútua, podem sospitar que és perquè li van en contra”.

Els més satisfets amb tot plegat no eren els polítics, sinó els sindicalistes. Ahir un exultant Gabriel Ubach recomanava a Albert Pintat la dimissió: “Després del d’ahir, és el més elegant que podria fer”.

pdf1