“Volem posar fi a les especulacions que des d’SDP volem el tancament de Camprabassa. Volem que la societat funcioni.” Així ho va assegurar el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) a Sant Julià, Josep Roig. El partit va presentar ahir un estudi encomanat a l’assessoria barcelonina Tracis sobre Camprabassa, la societat que gestiona el parc de Naturlandia. “Es pot salvar però amb canvis reals en l’actual model de gestió”, hi va afegir el conseller comunal.
Els últims números de Camprabassa situen l’endeutament de la societat, en tancar el 2014, en 16,5 milions d’euros. Josep Lluís Donsion, coordinador d’SDP a Sant Julià, va ser l’encarregat de posar els números de la societat damunt de la taula. “Les xifres porten a un diagnòstic pessimista sobre les perspectives de sostenibilitat de la societat”, va assegurar, tot donant a conèixer una comparativa dels números de Naturlandia, inclosa en l’informe presentat, amb altres parcs similars.
Entre els exemples que va donar hi ha que les instal·lacions lauredianes tenen un empleat a temps complet per cada 1.951 visitants l’any. En altres parcs, la taxa és d’un treballador per cada 4.000. “En cap moment estem dient que s’hagi d’acomiadar el personal, però sí que seria necessària una millor redistribució”, va suggerir Donsion.
Els 156,3% dels ingressos
Els ingressos de Camprabassa van representar, el 2014, el 64,8% de les despeses d’explotació. L’any anterior van ser el 50,4% mentre que el 2012 eren el 49,9%. En aquest sentit, el document assenyala que en parcs similars, de mitjana, les despeses d’explotació no superen el 60% dels ingressos per visitant. A Camprabassa, les despeses suposen en 156,3% dels ingressos. “És impossible que sense modificacions el comú pugui eixugar l’endeutament del parc”, hi va afegir Roig, tot recalcant que “és necessari potenciar al màxim fonts d’ingressos addicionals”.
L’estudi suggereix una desena de recomanacions per garantir la sostenibilitat de la societat. D’una banda, insta a aturar les inversions “perquè no hi ha diners i perquè es tracta d’un sector volàtil. No sabem si amb noves instal·lacions s’atraurà més gent”, va dir. El segon dels punts és una anàlisi de les atraccions per determinar quines donen rendiment econòmic i quines no. En aquest sentit, Roig va aprofitar per recordar que “la que dóna més rendiment està tancada i això és també un problema per la imatge que s’està donant, que s’ha tancat per falta de seguretat”.
Una altra de les mesures suggerides a l’estudi és dotar Naturlandia d’una “conceptualitat potent”. “La majoria de parcs expliquen una història. A Camprabassa tens elàstics i animals”. Posar en valor l’element “territorial”, oferir una oferta diferenciada entre l’estiu i l’hivern, apostar per la tercera edat com a nou seguiment potencial, millorar l’estratègia de màrqueting a través de les noves tecnologies o oferir ofertes als visitants que els permetin visitar Naturlandia i altres espais del país són també a la llista de recomanacions incloses en l’estudi.
Dades no facilitades
Des d’SDP van explicar que les dades en les quals es basa l’estudi provenen d’auditories, informes del Tribunal de Comptes i informació pública donada pels responsables del parc. “Ha estat un recull. És la informació que re-currentment hem demanat però que mai se’ns ha facilitat”, va criticar Roig, tot afegint que “el mateix passa amb el pla de viabilitat 2014-2038, que només coneixem les mesures que s’han explicat a través de les auditories”.
SDP anirà a les properes comunals a la plataforma Laurèdia en Comú. En aquest sentit, l’encara conseller comunal va assegurar que l’informe presentat ahir “ja s’ha posat damunt de la taula” amb els seus companys de coalició, i va avançar que Camprabassa serà una part important del programa electoral que presentaran. No serà, però l’única. Revitalitzar el comerç a la parròquia, l’estat dels boscos o l’accés des d’Espanya seran també entre els “debats” importants, hi va afegir el conseller.
LA XIFRA
8,2 milions d’euros. Són les pèrdues que ha acumulat la societat Camprabassa entre els anys 2006 i 2014. En el darrer exercici, el del 2014, la societat va tancar amb un dèficit de 2,03 milions d’euros. L’endeutament a final d’any era de 16,5 milions d’euros, 9,3 corresponents a operacions amb entitats bancàries.