Als comuns, sentit comú

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 10 de Novembre de 2015

Dimarts passat es van publicar les candidatures que presenten les diverses forces polítiques a les eleccions comunals del 13 de desembre. A SDP havíem estat plantejant, d’ençà del mes de maig passat, una proposta innovadora: la constitució de plataformes de redreçament comunal que presentessin candidatures centrades en les problemàtiques comunals i adreçades prioritàriament a donar uns serveis que milloressin la qualitat de vida a les persones.

Pensàvem que calia donar prioritat a la participació ciutadana i al reforçament dels serveis socials i culturals, deixant per a les eleccions generals els plantejaments partidistes i les estratègiques polítiques per aconseguir altres majories al Consell General.

En la reunió del consell nacional d’SDP del dilluns 2 de novembre, en el qual vam escoltar la situació que ens exposaven els nostres comitès locals d’Encamp, Ordino, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, vam constatar que la nostra proposta no havia pogut anar endavant, en la configuració que ens hauria agradat.

Amb un matís, Sant Julià de Lòria. Allí la gent d’SDP que ha estat al cor de l’articulació d’una plataforma de progrés, des del combat polític per la transparència que ha dut a terme el nostre conseller Josep Roig a la minoria comunal, participa en la candidatura Laurèdia en Comú.

A Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany la dinàmica aconseguida amb la incorporació de persones progressistes, no afiliades a cap partit polític, ens ha portat a presentar candidatures de Sentit Comú.

Unes candidatures que comparteixen membres d’SDP i independents.

Sentit Comú proposa a la ciutadania d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany una política comunal de regeneració, de redreçament, que doni sentit a la democràcia i es recolzi en els valors ètics per aconseguir una bona administració comunal.

A SDP considerem que per governar els comuns cal buscar la implicació de la ciutadania, de les organitzacions i associacions de la societat civil, a l’hora d’avaluar i compartir decisions. El conjunt de persones que ens hem aplegat a l’entorn de les candidatures de Sentit Comú estem convençuts que els comuns s’han d’assentar en quatre pilars bàsics: la qualitat de vida de les persones, els serveis que es facilitin a la ciutadania, el suport al comerç i al turisme i el finançament de tot plegat.

El Comú és la institució de proximitat, la que és més a vora de la gent. Per això ha de fer possible un horitzó d’esperança amb quatre objectius: la cohesió social,
la sostenibilitat, la innovació i la democràcia participativa.

En aquestes eleccions comunals proposem una cooperació de bona fe entre les administracions de diferents nivells, amb l’objectiu d’aconseguir la millor defensa dels interessos generals.

La política és, només, l’art de configurar la realitat. En democràcia això s’ha de fer en el sentit volgut per la ciutadania. Però en política els responsables elegits no s’han de deixar guiar únicament per les aspiracions immediates dels votants. També han de saber proposar les mesures, les decisions, que són necessàries per al bé comú, per viure en comunitat, encara que això suposi opcions, decisions, difícils a llarg termini.

Ja fa massa anys que no sortim del parany del curt termini: prometre-ho tot per demà mateix, sense pensar en les properes generacions.

Per això proposem que s’escolti i s’apliqui el Sentit Comú per enfortir principis com la transparència, el diàleg, la presentació de comptes i la convivència en el pluralisme.