La formació Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es va mostrar de nou ahir molt crítica amb la gestió que s’ha fet de l’afer de BPA i va insistir que el Govern no ha sabut anticipar-se a una situació com aquesta i està creant “inseguretat jurídica”.
El conseller general d’SDP Víctor Naudi va demanar a l’executiu “que actuï sense dilacions” per frenar les possibles conseqüències negatives que es poden derivar d’aquesta crisi, com un increment de l’atur, i que apliqui “mesures correctores” davant “d’una economia que s’està asfixiant” i en què es veu un “alentiment”. “S’ha dedicat a dir que han fet les coses bé i la realitat és una altra”, va dir Naudi.
En concret, SDP considera que a la tardor hi pot haver un increment del nombre d’aturats, ja sigui provinents dels mateixos treballadors de l’entitat bancària o de sectors com el de la construcció, que pot veure alentida la seva activitat si es redueixen les inversions previstes. Segons va afirmar Naudi, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ja ha reconegut que el pressupost que s’invertirà anirà a la baixa en uns nou milions d’euros. “El Govern hauria d’haver pres mesures correctores i no ho ha fet”, va manifestar Naudi.
Per la seva banda, el secretari d’organització, Joan-Marc Miralles, va considerar que “en una economia que es refreda s’hi ha d’injectar liquiditat, però no retallar la inversió”, i que el que s’imposa ara són mesures estructurals per no caure de nou en la recessió econòmica. Miralles va recordar que en aquests moments “no hi ha dirigent” en la política econòmica del Govern, entre altres coses perquè ni tan sols hi ha ministeri d’Economia, i va esmentar l’atorgament de crèdits tous per al finançament de les empreses o la pujada del salari mínim com algunes de les iniciatives que s’haurien de prendre.
SDP creu que hi ha una “manca de liquiditat” en el conjunt dels bancs del país i que “s’ha generat un risc sistèmic”, fet que provoca problemes perquè empreses d’inversió estrangera es puguin instal·lar al país i, per tant, “minva les possibilitats que teníem de sortida d’aquesta situació”. Pel que fa al teixit productiu ja implantat, també té dificultats, ja sigui perquè algunes empreses treballen amb BPA o perquè d’altres estan notant una “manca de crèdit de la resta de bancs”.
“El sector empresarial també està denunciant, a més, que hi ha retards de pagaments”, va explicar Naudi. La demanda concreta d’SDP al Govern és “que prengui mesures, que s’anticipi i faci un pressupost evidentment ajustat però que tingui en compte un mínim d’inversió”. Naudi va reiterar que ha estat “una crisi mal gestionada” per l’executiu, mentre que Miralles va dir que no hi veuen “cap sortida clara”.
Reunió amb els clients
D’altra banda, els administradors de BPA van confirmar als clients de l’entitat que s’està treballant perquè el procés de resolució del banc tingui “un impacte nul” per als seus “interessos i drets”, segons va donar a conèixer ahir la Plataforma d’Afectats BPA –que agrupa clients de l’entitat– en un comunicat. En la nota s’explica que en la reunió que van mantenir amb els actuals administradors del banc, David Betbesé i Fernando Vázquez, van poder constatar que “s’està treballant perquè en breus terminis es pugui produir la regularització parcial i gradual del seu funcionament i l’operativa bancària habitual”.
A banda, asseguren que es va abordar l’anàlisi i valoració de la problemàtica concreta de determinats clients i productes, “amb l’asseveració per part dels representants de l’entitat bancària que s’està treballant perquè el resultat del procediment de resolució tingui un impacte nul per als interessos i drets de tots els afectats”.
Pel que fa a la problemàtica concreta de les amortitzacions dels préstecs i crèdits concedits pel banc, “es va assegurar que no obstant en l’actualitat els clients que disposen de saldos positius no poden efectuar amortitzacions ni reduccions del límit de crèdit, això no implicarà la seva reclamació judicial, ni dels interessos de demora que s’hagin generat des de la mesura adoptada”.
Durant la reunió, els administradors de BPA també van confirmar el calendari ja conegut de resolució i reestructuració de l’entitat, amb la creació del banc pont anomenat Vall Banc, que ja s’ha constituït i a on s’aniran traspassant tots els actius que hagin superat satisfactòriament el procediment de verificació que s’està duent a terme actualment.
En aquest sentit, la plataforma va ser informada que “previsiblement” aquests treballs estaran conclosos durant aquest proper mes d’agost. Per últim, en la reunió es va informar que “determinats casos que requerien una solució immediata, i que van ser presentats directament a la plataforma”, també van ser comentats amb els administradors en aquesta última sessió.